"ŽENE U CRNOM" NIKADA NEĆE ZABORAVITI GENOCID U SREBRENICI: “Aleksandar Vučić sa ratnohuškačkom mašinerijom proizvodi paranoju i strah”

Vučić svojom ratnohuškačkom pričom kroz medijsku mašineriju proizvodi paranoju, rekala je Staša Zajović iz beogradskog Udruženja "Žene u crnom"

  • Društvo

  • 09. Jul. 2021  09. Jul. 2021

  • 1

Staša Zajović iz udruženja "Žene u crnom" danas je za govorila o ovogodišnjem obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Kako je istakla, ona će sa svojim udruženjem imati performans na Trgu republike u Beogradu.

- Mi ćemo kao i svake godine na Trgu republike imati akciju “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”. Bit će izvedena javna scena “Srebrenica – ime genocida” na jako dugačkom platnu. Mi insistiramo na tome upravo jer se odbija da se imenuje genocid u Srebrenici, a tome najviše doprinosi predsjednik Aleksandar Vučić sa svojom medijskom ratnohuškačkom mašinerijom proizvodi paranoju i strah od samog izraza genocid. Proizvodi bezumlje oko sebe budući da na ovaj način ponižava žrtve genocida i nas koje ih podržavamo, kazala je Zajović.

Ističe da takve stvari ne mogu biti podvrgnute nikakvim cijenkanjima i nemoralnim potezima.

- To ne može da bude podvrgnuto nikakvim cjenkanjima i nemoralnim i opasnim potezima. U Srbiji je na djelu na nivou države većinski negiranje genocida. Imat ćemo i druge elemente naše akcije, izložit ćemo ono što se u Srbiji poriče, falsifikuje i negira a to je broj žrtava genocida. Želimo da se to utisne u kolektivnu memoriju, ne samo da se uvaže činjenice i da se odustane od stvaranja regionalne nestabilnosti ovakvim ponašanjem režima u Srbiji, istakla je.

Mijenja li se pogled građana u Srbiji?

- Režim Aleksandra Vučića je nastavak politike devedesetih iza koje stoji genocid i svi ostali zločini. Mi smo samo demonizovani, situacija je takva da većina građanstva i nema informacije, niti želi da vidi, čuje, dosta se i prikriva. Kroz figure ćemo pokazati taj jedan krajnje moralni slom društva i zajednicu zombija koja se prikriva. Nadamo se da nas neće uslužni servis u vidu nacista i fašista ometati, mi smo to prijavili prije 15 dana, ističe Zajović.

Dodaje da se radi na tome da se “širi paranoja i ne dozvoljava da se saznaju sudski utvrđene činjenice”.

- Režim sa svojom mašinerijom apsolutno čini sve da briše bilo kakvu svoju odgovornost. Radi se na tome da se ne priznaje genocid, širi paranoja i ne dozvoljava se da se saznaju sudski utvrđene činjenice. To što oni čitavu tu ratnohuškačku mašineriju stavljaju u pogon pokazuje da time prikrivaju svoju ogromnu odgovornost za ono što se dešavalo devedesetih, kaže ona.

- Moram da kažem da moraju razmisliti o jednoj činjenici, mi znamo da se genocid i svi zločini u BiH nikako nisu mogli izvršiti bez direktne pomoći i učešća režima u Srbiji; logističke, vojne, bilo kakve. Mi ćemo sutra izložiti dokaze koji pokazuju direktno učešće srpskih oružanih formacija i podršku režima. Zar i to nije nekakva vrsta dobrog ponašanja i dobrog stava čak i za nacionalistički dio Srbije. U presudama se ne pominje Srbija, pominju se izvršioci koji su direktno plaćeni od režima u Srbiji, zaključila je Zajović, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...