"ŽENE U CRNOM" U BEOGRADU PROTESTUJU PROTIV RATA U UKRAJINI: "Ne budimo blagonakloni prema dobrovoljcima na proruskoj strani"

Na skupu ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj ulici prisutno je nekoliko desetina ljudi, a događaj obezbjeđuju jake policijske snage.

  • Regija

  • 16. Mar. 2022  16. Mar. 2022

  • 1

Organizacija "Žene u crnom" protestuje u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini, tražeći zaustavljanje rata i povlačenje ruske vojske iz Ukrajine, piše Nova.rs.

Na skupu ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj ulici prisutno je nekoliko desetina ljudi, a događaj obezbjeđuju jake policijske snage. Pripadnici organizacije Žene u crnom, kao što je u njihovom saopštenju rečeno, protestuju ćuteći, uz izložene transparente „Give peace a chance“, „Stop the war in Ukraine“, „Solidarity with the peace movement in Russia and Ukraine“ i brojne druge natpise na engleskom ali i na ukrajinskom jeziku.

Iz ove organizacije su ranije saopštili koji su to zahtjevi zbog koji su se oni odlučili na ovaj potez. Najprije je traženo da se hitno prestane sa svim vojnim operacijama, te povlačenjem okupacionih trupa Ruske federacije iz Ukrajine, te da je potrebno što prije okončati stradanje civilnog stanovništva.

"Zahtevamo istragu pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim sudom pravde zbog agresije-zločina protiv mira i "zločina ruskih invazionih trupa nad civilima u Ukrajini". Tražimo da se država Srbija pridržava zakonske zabrane učešća dobrovoljaca iz Srbije na ratištima u Ukrajini, pogotovo imajući u vidu 'dosadašnji blagonaklon odnos pravosuđa prema srpskim dobrovoljcima na proruskoj strani'", poručuju "Žene u crnom".

One traže i nastavak sankcija Evropske unije Rusiji.

Ponovljene su i poruke podrške aktivistima i pokretima na kriznom području.

"Izražavamo našu solidarnost i podršku antiratnom pokretu u Rusiji, Belorusiji i napadnutoj Ukrajini. Najdublje poštovanje i solidarnost izražavamo prema hrabrim i odgovornim feminističkim aktivistkinjama širom Ruske federacije koje su ustale protiv rata i Putinove tiranije".

Uoči skupa, "Žene u crnom" obratile su se javnosti saopćenjem.

"Okupacione trupe Ruske federacije od 24. februara 2022. godine izvode varvarske napade na Ukrajinu. Invazione trupe, zločinački opsedajući gradove, lišavaju civilno stanovništvo vode, struje, lekova, hrane i uništavaju civilnu infrastrukturu – bolnice, škole, sva mesta života. Usled humanitarne katastrofe, terora i straha preko 2,8 miliona ljudi iz Ukrajine potražilo je spas bekstvom u susjedne zemlje. Rat u Ukrajini preti da ugrozi više nego krhki svetski mir, a imperijalni militaristički pohod pod vođstvom Vladimira Putina nosi opasnost od upotrebe nuklearnog oružja".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...