KAD TI SUDIJA POMOGNE: Englezi uz skandale mogu da vežu evropsku i svjetsku titulu

Engleska je bila bolji rival od Danske, ali je tek uz sumnjiv penal došla do 2:1 protiv borbenih rivala.

  • Sport

  • 09. Jul. 2021  

  • 0

Fudbaleri Engleske na kontroverzan način došli su do finala Evropskog prvenstva, a ukoliko dođu do titule, nadovezat će se na priču iz 1966. godine, piše Nova.rs.

Engleska je bila bolji rival od Danske, ali je tek uz sumnjiv penal došla do 2:1 protiv borbenih rivala.

Skoro da su svi, osim ostrašćenih Engleza, saglasni da penala nad Sterlingom nije bilo.

Prvo, stiče se utisak da je Sterling teatralnošću "navukao" sudije, drugo, dvije lopte su bile na terenu u trenutku kada je došlo do sporne odluke.

Pravila nalažu da se tada igra prekida, ali ima i stavke da ovdje može doći do slobodnog sudijskog uvjerenja, ukoliko lopta ne remeti igru.

Uz sve to, navijači su laserima ometali golmana Danske, Kaspera Šmajhela.

Sve ovo izazvalo je ogorčenje i mnogih ličnosti iz svijeta fudbala, poput Arsena Vengera i Žozea Murinja.

Venger je rekao da nije bio penal i da mu nije jasno zašto od arbitra nije traženo da pogleda snimak, Murinjo da ne razumije zašto je ovo bio penal.

„Nikad nije penal, nikad, nikad nije ovo penal. Bolji tim je pobijedio, bila je Engleska bolji tim, fantastičan tim, ali ovo nije penal. Danska je igrala kako sam očekivao, do svojih limita, Engleska je stvarno dobra i nema sumnje da je trebalo da dobiju ovo, ali ne s ovim penalom. Posebno na ovakvom nivou, u polufinalu EURO, ne razumijem ovakvu odluku sudija, da ne odu do ekrana. Ne shvatajte me pogrešno, ja sam čovjek fudbala, i zato mi je žao što je ovako riješen meč“, naveo je Murinjo za engleske medije.

Ipak, sve to podsjetilo je i na jedinu svjetsku titulu koja je Engleska osvojila, kao domaćin 1966. godine.

Ni danas se ne može utvrditi da li je švicarski sudija Gotfrid Dinst bio u pravu kada im je priznao treći gol kojim su u produžetku slomili otpor Zapadne Njemačke.

Bilo je 2:2 kada je Džef Harst u 101. minutu doveo Gordi Albion u vodstvo od 3:2, a pogodak je poslije Maradonine "božje ruke" sigurno najkontroverzniji u historiji Svjetskih prvenstava.

Alen Bol je probio odbranu sa desne strane i dobacio do Harsta, koji je je primio u blizini jedanaesterca i snažno opalio po njoj. Ona se od prečke odbila do zemlje, a publika je na krcatom Vembliju u istom momentu počela je da slavi pogodak.

Sudija Dinst je poslije konsultacija sa pomoćnikom priznao pogodak, a protesti Nijemaca bili su uzaludni. Moral im je bio uništen i primili su još jedan gol, ali Englezi nisu marili previše za pitanje regularnosti, došli su do svoje, čak i do sada, jedine titule prvaka svijeta.

Engleska čak do sada nikad nije bila u finalu Evropskog prvenstva, iako važi za kolijevku fudbala i svaki turnir dočekuje sa „titula dolazi kući“ sloganima.

Ovaj put, igrat će protiv Italije, ali na Vembliju, i ako bude situacija poput one sa Danskom, neće ni Azurima biti lako u nedjelju u 21.00, a pravdu će dijeliti Bjorn Kujpers.

Italija ima samo jednu titulu koju je osvojila 1968. godine protiv Jugoslavije, zanimljivo je da je tada sudija Dinst, koji je sudio Engleska – Zapadna Njemačka 1966, pogurao Azure do titule protiv naše nekadašnje države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...