STVARI SU POSTALE OZBILJNE: Biden nazvao Putina, Bijela kuća otkrila detalje razgovora...

Iako je Biden ranije rekao da je napad prouzrokovao “minimalnu štetu”, a čini se da nije ciljao vitalnu infrastrukturu, njegov globalni obim i činjenica da se dogodio tako brzo nakon sastanka u Ženevi – naveli su administraciju da reaguje.

  • Svijet

  • 10. Jul. 2021  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, sa kojim je razgovarao telefonom, da mora da “preduzme akciju” protiv cyber kriminalaca koji djeluju u njegovoj zemlji i da SAD zadržavaju pravo da ” brane svoj narod i svoju ključnu infrastrukturu ”, saopćila je Bijela kuća.

Razgovor je uslijedio manje od mjesec dana nakon što su se dvojica lidera sastala u Ženevi, kada je Biden upozorio Putina na cyber napade na američke kompanije, za koje se smatra da uglavnom dolaze iz Rusije. Posljednji hakerski napad, koji se dogodio prošlog vikenda na čijem udaru je bilo 1.500 preduzeća, dovodi se u vezu sa grupom REvil sa sjedištem u Rusiji, prenosi AP.

Bijela kuća je navela da je “Biden naglasio potrebu da Rusija preduzme mjere za ometanje hakerskih grupa koje djeluju u Rusiji i naglasio da je posvećen kontinuiranom angažovanju protiv šire prijetnje koju one predstavljaju”.

Telefonski razgovor u petak naglašava u kojoj mjeri je prijetnja od kriminalnih hakerskih bandi prerasla u hitan izazov nacionalnoj bezbjednosti za Bijelu kuću i sugeriše da Bidenova administracija priznaje da ranija upozorenja Putinu nisu dovela do obuzdavanja kriminalnih aktivnosti uperenih protiv kompanija širom svijeta.

U saopćenju Bijele kuće o jednočasovnom telefonskom razgovoru Bajdena i Putina naglašava se američko-ruski sporazum koji će omogućiti dostavljanje humanitarne pomoći u Siriju.

Višestruka agenda pokazuje da, čak i kada se Biden obavezuje na čvrst pristup prema Rusiji zbog hakiranja, postoji imanentna želja da se izbjegne zaoštravanje tenzija dok njegova administracija nastoji da pridobije Rusiju da sarađuje, ili se bar ne miješa u američke akcije u drugim oblastima, uključujući Siriju, povlačenje iz Afganistana i klimatske promjene, ocjenjuje AP.

Bijela kuća je odbila da komentariše Bidenov razgovor, mada je portparolka Jen Psaki rekla da se u velikoj mjeri usredsrijedio na najnovije hakerske napade, za koje su istraživači cyber bezbjednosti rekli da su pogodili najmanje 17 zemalja, uglavnom putem firmi koje daljinski upravljaju IT infrastrukturom za višestruke klijente.

Iako je Biden ranije rekao da je napad prouzrokovao “minimalnu štetu”, a čini se da nije ciljao vitalnu infrastrukturu, njegov globalni obim i činjenica da se dogodio tako brzo nakon sastanka u Ženevi – naveli su administraciju da reaguje.

Zvaničnici nisu odmah saopćili da li su preduzeli konkretne mjere ili da razmišljaju o njima. Postoji nekoliko jednostavnih opcija za otklanjanje prijetnje bez rizika od sukoba koji bi mogao izmaći kontroli izvan sfere sajber bezbjednosti, navodi AP.

Bidenova administracija preuzela je dužnost u jeku masovne kampanje sajber špijunaže poznate kao Solar Winds koju su američki zvaničnici povezali sa ruskim obavještajcima. Ali, čini se da su hakerski napadi, koje su uglavnom izvodile kriminalne bande, a ne hakeri koje finansira država, pomračili staromodno špijuniranje kao moćnu prijetnju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...