SADIK AHMETOVIĆ: “Sramna je uloga Gordane Tadić u slučaju Milomira Savčića. JE LI TO PRORADILA EMPATIJA PREMA RATNOM ZLOČINCU?”

On smatra da bi svaki tužilac koji pročita dokaze i izjave iz predmeta Savčić naredio hapšenje bez ikakvog razmišljanja

  • Društvo

  • 10. Jul. 2021  

  • 1

-Sramna je uloga Gordane Tadić u slučaju Milomira Savčića koji je optužen za genocid i njena odluka da se po prvi prvi put osoba optužena za genocid ne hapsi duboko je ponižavajuća za pravdu koju očekuju žrtve genocida. Pitam se je li to proradila empatija prema optuženom za ratni zločin genocida generalu vojske koja je presuđena za zločin genocida u Haškom tribunalu, kazao je Sadik Ahmetović, nakon što su se pojavile nove informacije o tome kako je spriječeno hapšenje Milomira Savčića. (Umjesto lišenja slobode, Savčiću su bile određene mjere zabrane. Jer glavna tužiteljica BiH nije željela spektakl. Op.a.)

-Predsjednica pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa je danas kazala koliko je umrlo majki koje nisu dočekale da pronađu kosti svojih sinova, koliko će još umrijeti majki koje neće dočekati pravdu da budu kažnjeni počinioci i ubice njihove djece sa ovakvim radom Tužiteljstva koje je potpuno obustavilo procesuiranje ratnih zločina i zločina genocida u Srebrenici. Na slučaju optuženika Milomira Savčića se ogolila istina na čijoj strani je tužiteljica Tadić, svojim postupkom je pokazala da je na strani optuženog za genocid. Savčića sam vidio oči u oči u haškoj sudnici kada je čitana presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i on je tada jedini došao, a da čak porodica Karadžić nije bila tamo. Postavlja se opravdano pitanje da li glavna tužiteljica poslije ovog ima kredibilitet da povrati povjerenje u pravdu koju čekamo svaki dan sa nadom da ce počinitelji genocida biti kažnjeni. Pravdu nije dočekala sestra od moje majke, moja tetka čijeg su maloljetnog sina oteli iz njenih ruku u Potočarima, umrla je tri mjeseca posle 11. jula u četrdesetoj godini života, možda je upravo Savčić jedan od naredbodavaca otimanja maloljetnika i djece u Potočarima koja su strijeljana u Kravici, Pilici ili na drugim mjestima stradanja, kažu da tužiteljica nije željela spektakl kao da se radi o koncertu neke pjevačke zvijezde a ne o čovjeku koji je optužen za zločin genocida i da je jedina pravda da bude uhapšen na način kako ratni zločinci i zaslužuju, poručio je Ahmetović.

Ahmetović smatra da bi svaki tužilac koji pročita dokaze i izjave iz predmeta Savčić naredio hapšenje bez ikakvog razmišljanja. Podsjeća da će sutra u Potočarima u Memorijalnom centru biti ukopana dvojica maloljetnika od  ukupno 19  žrtava koje će naći smiraj nakon 26 godina.

-Zbog pravde za njih dvojicu čiji je život tek počeo je dovoljan razlog da Savčić bude uhapšen, nažalost pravdu GordaneTadić nikada neće dočekati majke, sestre koje umiru a da pravdu nisu dočekale, bar da im ne produbljuju rane stavljajući se na stranu optuženih za ratne zločine. Znamo da je put do pravde dug i težak. Ali po ovom sto doživljavamo tužiteljica Tadić je na pogrešnom putu, putu nepravde, zaključuje Ahmetović, piše Oslobođenje.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...