ZORAN MILANOVIĆ, VRLO DIREKTNO: "Srebrenica je sumrak civilizacije"

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je danas u videoporuci na komemorativnoj sjednici u Potočarima povodom 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenice da se danas svi prisjećaju strašnog i bezumnog zločina u kojem su prekinuti životi više od 8.000 ljudi.

  • Regija

  • 11. Jul. 2021  

  • 1

Uz saučešće koje je uputio porodicama žrtava, naglasio je da je zločin počinjen na ovom mjestu najteži zločin nakon Drugog svjetskog rata te on predstavlja trajnu odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanja na nevine žrtve tog brutalnog nepojmljivog masakra i sumraka civilizacije.

Kazao je da se tragedija hiljada porodica žrtava stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativiziranja ovog strašnog pokolja što je prisutno već desetljećima.

– Budućnost na ovom prostoru i saradnja među narodima neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, što uključuje sagledavanje brojnih činjenica o zločinima u Srebrenici. Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih omogućit će ostvarenje novih stranica saradnje koja će osigurati budućnost generacijama koje dolaze – stava je Milanović.

"Činiti sve napore da se ovakvi zločini ne ponove"

Kako je zaključio u obraćanju, odgovornost svih je da se svakodnevno čine svi napori kako se ovakvi zločini i strašne tragedije ne bi ponavljale u prošlosti.

Nakon komemorativne sjednice u iskopane kabude na mezarju u Potočarima bit će spušteni posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijena su 8.372 bošnjačka muškarca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...