CRNOGORCI ŠAMPIONI U KRAĐI STRUJE: Za pet godina oštetili državu za milione eura!

Neovlašteno korištenje električne energije tretira se kao krivično djelo protiv imovine, odnosno krađa.

  • Regija

  • 12. Jul. 2021  

  • 0

U Crnoj Gori je od 2016. godine obračunato ukupno 86 miliona kilovat-sati (kWh) neovlašteno preuzete električne energije u vrijednosti 8,7 miliona eura, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Od ukupnog iznosa, CEDIS je uspio da naplati oko 70 posto ili šest miliona eura, piše dnevni list Dan.

"Od početka tekuće godine do 30. juna, obračunato je 8.597.316 kWh po osnovu neovlašteno preuzete električne energije ili oko milion i 50 hiljada eura, od čega je naplaćeno oko 71 posto", precizirali su iz CEDIS-a.

Neovlašteno korištenje električne energije tretira se kao krivično djelo protiv imovine, odnosno krađa.

Shodno propisima, neovlašteno korištenje električne energije podrazumheva: samovoljno priključenje korisnika na distributivni sistem električne energije ili na instalaciju drugog kupca, korištenje energije bez ili mimo mjernih uređaja, neovlašteno izvođenje intervencija na mjernim uređajima, čime se onemogućava pravilno registrovanje utrošene energije, itd.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...