PROFESOR FLORIAN BIEBER NAJAVLJUJE TEŠKE DANE ZA SRBIJU: „Da sam ja Aleksandar Vučić…“

Ukoliko proces proširenja Evropske unije bude odblokiran, to će se desiti u narednih nekoliko mjeseci, jer će Slovenija tokom svog predsjedavanja Unijom sigurno pokušati da to pitanje riješi, a u tom cilju će organizovati i Samit Zapadnog Balkana, izjavio je za European Western Balkans profesor na Univerzitetu u Grazu Florian Bieber.

  • Regija

  • 13. Jul. 2021  

  • 0

On je, međutim, upozorio da bi velika prepreka tome mogli da budu predsjednički izbori u Francuskoj, pa i ako bi Bugarska odustala od blokiranja Sjeverne Makedonije, Pariz bi mogao da postane problem.

Ako bi Bugarska poslije održanih parlamentarnih izbora ukinula blokadu, to bi odmah stvorilo pozitivnu atmosferu, ali ne možemo biti sigurni da se odmah neće pojaviti nove blokade, kazao je Bieber i istakao da je blokiranjem procesa proširenja ugrožen kredibilitet Evropske unije.

Biber ukazuje da taj problem nije jednostran, jer kada su u pitanju Srbija i Crna Gora Evropska komisija smatra da te dvije države ne napreduju u reformama, a isto se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, pa su one same krive što stoje u mjestu.

S druge strane, dodaje, imamo Sjevernu Makedoniju i Albaniju, za čiju blokadu je odgovorna Evropska unija, tako da je odgovornost za zastoj podijeljena, s tim što treba reći da činjenica da je sa te dvije države trebalo otvoriti pristupne pregovore ne znači da je u njima sve u redu.

Na pitanje kakva poruka se šalje regionu, a posebno Srbiji i Kosovu, kada Sjeverna Makedonija nije nagrađena za sve što je uradila da bi skinula blokadu Grčke, Bieber kaže da je poruka „zaboravite na to“.

Zbog čega bi Srbija i Kosovo postigli sporazum ukoliko ne postoji nagrada za to. Rekao bih da to posebno važi za Srbiju, gdje podrša ulasku u EU iz godine u godinu opada, a vlada neće toliko željeti da se priključi Uniji jer brine da će morati da unaprijedi vladavinu prava, rekao je Bieber.

U ovom trenutku lako može da se kaže „zašto bih to radio, gdje je nagrada“, a možete biti potpuno uvjereni da u slučaju da sutra dođe do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Beogradu to ne bi otvorilo vrata članstvu u Uniji, kazao je Bieber.

Prema njegovim riječima, Unija mora da ponudi nagradu, jer sve dok eurointegracija ne bude realna, ne vidi se zbog čega bi Srbija i Kosovo postigli sporazum.

Da sam ja sada predsjednik Srbije, ne vidim zbog čega bih pristao na normalizaciju odnosa sa Kosovom, kada to donosi samo politički rizik kod kuće. Ta odluka ne bi bila popularna, a nagrada za to je veoma apstraktna i nejasna, rekao je Bieber.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...