JANŠA KAO TEMPIRANA BOMBA: Alarm u Bruxellesu zbog premijera Slovenije; Užarile se linije s Teheranom, je li ugrožen nuklearni sporazum...

Bilo je jasno da će Janez Janša na čelu EU, jer Slovenija predsjeda Unijom do kraja godine, biti tempirana bomba. Koja je eksplodirala odmah, kad mu je u posjet došao kolegij povjerenika Europske komisije. A onda opet ovog vikenda.

  • Regija

  • 13. Jul. 2021  13. Jul. 2021

  • 0

Janša je bio jedini aktivni predstavnik neke izvršne vlasti koji se obratio skupu kontroverzne grupacije u Berlinu.

Josep Borrell, Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, rekao je iranskom ministru vanjskih poslova Muhamedu Džavadu Zarifu da izjave Janeza Janše, iako trenutno predsjeda Vijećem EU, “ne izražavaju stajališta EU u vanjskoj politici”. Borrell je dodao da samo Charles Michel, predsjednik Vijeća EU, može predstavljati EU na razini šefova država i vlada. “Vanjska politika ostaje u domeni članica i svaka može imati mišljenje koje smatra prikladnim o bilo kojem pitanju međunarodne politike … Za mene je važno samo odgovoriti na pitanje: predstavlja li Janšina pozicija EU. Svakako ne predstavlja”. I dodao da EU ima “uravnotežen položaj” prema Iranu te “koristi politički pritisak kad to smatra neophodnim, na mnogim područjima, ali istodobno traži suradnju gdje je to neophodno”.

U Michelovoj službi za odnose s javnošću su rekli da ne mogu komentirati je li se Janša s predsjednikom Vijeća EU konsultirao o javnom nastupu. Tako su RTV Slovenija odgovorili i u uredu Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije. Ali su dodali da predsjednica nije razgovarala s Janšom, piše „Jutarnji list“.

Službeni je Teheran reagirao burno zbog Janšine podrške sastanku Nacionalnog vijeća iranskog otpora koji se ovog vikenda održao u Berlinu. Osim članova tog tijela, skupu se obratio bivši američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo te više američkih kongresnih zastupnika i senatora oba roda. Janša je u poruci skupu naveo da “iranski režim mora biti smatran odgovornim za kršenja ljudskih prava i međunarodna zajednica mora biti čvršća kad je riječ o tome”.

Problem je što je Janša bio jedini aktivni predstavnik neke izvršne vlasti koji se obratio skupu. I to u doba dok traju teški pregovori koji bi trebali osigurati povratak SAD-a u iranski nuklearni sporazum kako bi on opet zaživio u punini i jamčio kontrolu aktivnosti Islamske Republike.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se Ljubljana “trajno zalaže za ljudska prava i temeljne slobode”.

Europska politička skupina socijalista i demokrata (S&D) zatražila je pojašnjenja u vezi s Janšinim sudjelovanjem u događaju. Naglasili su da se skupina koja je organizirala događaj nalazila na popisu terorističkih organizacija u EU do 2009. godine, pa je podrška premijera takvoj skupini "izuzetno neodgovorna" i podriva napore EU na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...