IPAK SE KREĆE: Pogledajte kako napreduju radovi na Koridoru 5C od Zenice prema sjeveru BiH, sve će biti gotovo do…

Radovi će, uprkos brojnim izazovima uzrokovanim lošim geološko-morfološkim uvjetima, kako tvrde u Autocestama, biti okončani u zacrtanim rokovima.

  • Ekonomija

  • 14. Jul. 2021  

  • 0

Svi radovi na izgradnji koridora 5C kroz BiH bit će završeni do 2028. godine, najavio je ministar prometa i komunikacija Federacije BiH, Denis Lasić.

Iz Autocesta Federacije saopćili su da je finansijska konstrukcija cijelog koridora zaokružena i da ne bi trebalo biti većih problema u dinamici izgradnje autoputa kroz BiH.

Kada je riječ o centralnom dijelu zemlje, aktivna su gradilišta na dionicama od Zenice prema Žepču.

Radovi na izgradnji koridora V-C od Zenice prema sjeveru teku planiranom dinamikom. Trenutno su aktivna gradilišta na poddionicama Zenica sjever – Ponirak i Ponirak – Vranduk ukupne dužine 8 kilometara.

Radovi će, uprkos brojnim izazovima uzrokovanim lošim geološko-morfološkim uvjetima, kako tvrde u Autocestama, biti okončani u zacrtanim rokovima.

Trenutno su u toku tenderske procedure za izvođača radova na poddionici Nemila – Vranduk koja je duga 5,6 km. Nakon ove poddionice slijedi Poprikuše – Nemila gdje je okončana kompletna procedura i izabran izvođač radova.

Na lolalitetu Topčić Polja počinju prvi metri poddionice Nemila – Poprikuše budućeg koridora V-c kroz BiH. Do juna 2024 godine, za kada je najavljen završetak radova na ovoj poddionici čija je dužina 5,5 kilometara, bit će potrošeno ukupno 178 miliona eura.

Loši geološko-morfološki uvjeti otežavaju gradnju autoceste kroz tzv „Zeničku klisuru“.

Nakon završetka poddionice Nemila – Poprikuše za očekivanja su znatno povoljniji uvjeti za izgradnju autoceste prema sjeveru zemlje, ističu u autocestama Federacije.

Napominju i da je rok 2028. godina kao završetak svih radova na koridoru V-C sasvim realan i da ne bi trebalo biti probijanja zadatog roka od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Opširnije u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...