JAVNI NOVAC U SLUŽBI POLITIKE DRAGANA ČOVIĆA: Općine, ministarstva i javna preduzeća finansiraju rad RTV Herceg-Bosne

Općine i ministarstva nisu jedini izvor prihoda RTV HB. Uskoro će to biti i pretplata uz račune za struju javnom preduzeća Elektroprivreda HZHB

  • Društvo

  • 14. Jul. 2021  14. Jul. 2021

  • 2

Odluka Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona da sa 220 hiljada KM finansira Radiotelevziju Herceg-Bosne izazvala je brojne reakcije i pitanja o opravdanosti ovog postupka, s obzirom da ova TV kuća slovi kao privatna televizija Dragana Čovića i Hrvatske demokratske zajednice. Iako na takvo djelovanje, naravno, imaju pravo, pitanje je da li se to može finansirati javnim novcem, piše portal Žurnal.info.

No odluka Ministarstva obrazovanja, u vrijeme kada su uslovi u obrazovanju u BiH, pa i u ovom kantonu na poražavajuće niskom nivou, nije upitna samo etički. Ona je, utvrdila je revizija, i nezakonita. Iznos od 220 hiljada koji se realizuje u mjesečnim tranšama, uplaćuje se na bazi zahtjeva korisnika, tj. RTV HB, bez odluke Vlade, iako je Zakon propisao drugačije – da je za to potrebna odluka Vlade. Osim toga, nije definisana ni namjena korištenja sredstava. Ministar obrazovanja HNK je Rašid Hadžović (SDA).

"Niti su pisanim aktom regulisana prava i obaveze, čime nisu stvoreni preduslovi za izvještavanje i nadzor nad utroškom ovih sredstava, što je obaveza propisana članovima 46. i 57. Zakona o budžetima u FBiH i članom 41. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona", navode revizori.

Ipak, Ministarstvo obrazovanja nije jedina budžetska institucija koja finansira rad RTV HB. Unatrag nekoliko godina općine sa hrvatskom većinom donose odluku o finansiranju ove medijske kuće, na osnovu dijela vlasništva koje imaju. Općine Kreševo, Kiseljak, Grude, Kupres, Livno, Ljubuški, Neum, Posušje…

Tako je, naprimjer, Općina Grude prošle godine RTV HB "prebacila" 37.200 KM. Načelnik Općine Grude je HDZ-ov kadar Ljubo Grizelj. Ali revizija je i u ovom slučaju konstatovala isto što i u slučaju granta Ministarstva obrazovanja HNK prema RTV HB – ugovorom nisu definisana prava i obaveze, čime je prekršen zakon.

Općina Žepče prošle godine odobrila je 25 hiljada KM za RTV HB, i to na osnovu odluke načelnika Ljube Grizelja (HDZ). Načelnik je odluke donio na osnovu Odluke Vijeća o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih prava i obaveza nad društvom RTV Herceg-Bosne d.o.o. Mostar.

Sredstva su RTV HB odobrena na zahtjev, ali bez obrazloženja na osnovu čega je utvrđena visina odobrenih novčanih sredstava:

"S korisnikom sredstava nije zaključen ugovor kojim bi se regulisala međusobna prava i obaveze i definisala obaveza izvještavanja i nadzora nad utroškom ovih sredstava. Budući da su sredstva odobrena za pomoć u radu (kao nepovratno davanje za tekuće svrhe, odnosno tekući transfer) navedeni izdatak nije evidentiran na propisanoj poziciji, u skladu sa Analitičkim kontnim planom za budžetske korisnike koji je dio Pravilnika o knjigovodstvu budžeta u FBiH", navodi se u izvještaju o reviziji.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...