MISTERIJ BEZ RAZUMNOG OBJAŠNJENJA: Ovaj muškarac prkosio je svim zakonima fizike, preživio je sedam udara groma, a onda je skončao na jeziv način…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 15. Jul. 2021  15. Jul. 2021

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je jedan neobično otporni muškarac čije je tijelo prkosilo svim zakonima fizike i biologije.

Naime, Roy Cleveland Sullivan (1912. – 1983.), dugogodišnji rendžer iz nacionalnog parka Shenandoah u američkoj saveznoj državi Virginiji, doživio je ono što niko drugi nije.

U periodu između 1942. i 1977. godine, preživio je čak sedam udara munje, što mu je donijelo ulazak u “Guinnessovu knjigu rekorda” i nadimak “Ljudski gromobran”. Osim što je opovrgnuo tezu da grom ne udara dvaput u isto mjesto, pokazao je nadljudsku izdržljivost: prosječnom čovjeku srce bi stalo i da ga strese desetina snage jednog udara munje!

Ovaj krupni muškarac, kojem su prijatelji govorili da podsjeća na glumca Genea Hackmana, nije bio sretan zbog novostečene slave. “Rendžeri rade u šumi, pa nije čudo da je rizik od udara munje veći nego kod onih koji osam sati dnevno sjede u uredu. Unatoč tome, ljudi su zaključili da sam magnet za munje, pa su me počeli izbjegavati kako i sami ne bi stradali.

Čim bi se malo naoblačilo, nisam mogao pronaći osobu koja bi sa mnom popila kafu, a kamoli se prošetala ulicom, što me žalostilo. Zbog čitave te priče s munjama i gromovima, postao sam poprilično usamljen”, požalio se u jednom intervjuu.

No, dana 28. augusta 1983. godine, Sullivanovo beživotno tijelo pronađeno je u kolibi u gradiću Doomsu. U dobi od sedamdeset jednu godinu, presudio je samome sebi hicem iz puške, ne ostavivši iza sebe oproštajno pismo.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...