KOJE POVLASTICE JE DODIK DAO RUSKOM TAJKUNU: Vlada RS krije informacije o produženju koncesije Rašidu Serdarovu

Iako su probijeni svi rokovi za izgradnju ove termoelektrane, Vlada je više puta do sada izlazila u susret investitoru i davala olakšice, a u januaru ove godine odlučeno je da se koncesija produži na period od 44 godine kada je i započeta neophodna procedura za to.

  • Ekonomija

  • 15. Jul. 2021  15. Jul. 2021

  • 0

Vlada Republike Srpske razmatrala je danas produženje koncesija koje firma „Comsar Energy RS“ ima za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ i za ekspoataciju uglja na dva ležišta u opštini Ugljevik.

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je Prijedlog rješenja o dopunama Rješenja o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje termoelektrane „Ugljevik 3“ i Prijedlog rješenja o davanju saglasnosti na Aneks II Ugovora o koncesiji za istu tu koncesiju.

Riječ je o koncesiji koja je u oktobru 2013. godine dodijeljena na 30 godina firmi „Comsar Energy Republika Srpska“ u vlasništvu ruskog milijardera Rašida Serdarova, piše portal CAPITAL.

Iako su probijeni svi rokovi za izgradnju ove termoelektrane, Vlada je više puta do sada izlazila u susret investitoru i davala olakšice, a u januaru ove godine odlučeno je da se koncesija produži na period od 44 godine kada je i započeta neophodna procedura za to.

Sve to trebalo je biti danas okončano izmjenom rješenja o dodjeli koncesije i novim aneksom na ugovor o koncesiji, ali po običaju iz Vlade Srpske ništa o tome nisu saopštili.

CAPITAL je pitanja o dopuni rješenja i aneksu uputio u Ministarstvo energetike i rudarstva, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Pored koncesije za izgradnju termoelektrane, „Comsar“ ima koncesiju i za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik istok 2“ i na ležištu „Delići i Peljave-Tobut“. I za produženje tih koncesija procedura je započeta u januaru ove godine, a rješenja i aneksi su bili na današnjoj sjednici Vlade RS.

Portal CAPITAL otkrio je prošlog mjeseca da su kompanije „China Electric“ i „Sunningwell International LTD“ potpisali ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“.

U firmi „Comsar Energy“ nisu mogli da otkrivaju puno detalja.

„Važno je da će se investicija nastaviti i to će biti u skladu sa svim evropskim direktivama i uz poštovanje normi“, rekao je tada Siniša Majstorović iz „Comsar Energy“.

Ekološke organizacije izrazile su zabrinutost i pozvale vlade Republike Srpske i Kine da se javno i transparentno izjasne oko planova i epiloga tog, kako su naveli, izuzetno štetnog projekta.

Podsjećamo, Vlada je prošle godine dozvolila „Comsaru“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Nakon što je CAPITAL to objavio šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL zbog objavljivanja priče te poručio da ćemo, ako još  jednom spomenemo „Comsar“, imati mnogo problema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...