SMETA IM DVOGLAVI ORAO: MUP Srbije podnosi krivičnu prijavu protiv državljanina Sjeverne Makedonije zbog…

...toga što je u saobraćaju rukama pokazivao simbol dvoglavog orla."

  • Regija

  • 16. Jul. 2021  16. Jul. 2021

  • 0

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je 16. jula da će podnijeti krivičnu prijavu protiv državljanina Sjeverne Makedonije zbog toga što je u saobraćaju rukama pokazivao simbol dvoglavog orla.

Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave Niša time je on “aludirao na nacionalističke simbole”.

U saopštenju se dodaje da će protiv osumnjičenog biti podnijeta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Nišu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

“On se tereti da je, dok se nalazio na mjestu suvozača tokom vožnje, otvorio prozor automobila ‘Audi’ švajcarskih registarskih oznaka i neprimjereno se ponašao prema drugoj osobi u saobraćaju, tako što joj je sklopljenim rukama u obliku dvoglavog orla aludirao na nacionalističke simbole”, saopštio je MUP.

Gestikulacija ukrštenim šakama smatra se simbolom dvoglavog orla koji se nalazi na zastavi Albanije.

Ovaj simbol bio je u maju 2019. godine povod za ekstremno desničarske grupe da organizuju nekoliko protesta u naselju Borča u Beogradu, nakon što se na društvenim mrežama proširila fotografija na kojoj se vidi brat vlasnika borčanske pekare kako rukama pokazuje dvoglavog orla.

Riječ je o fotografiji staroj dvije godine, koju je nepoznata osoba podijelila na društvenim mrežama.

S druge strane, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je više puta javno Albance nazivao uvrjedljivim i diskriminatornim nazivom “Šiptari”.

Da je taj termin politički nekorektan ocjenio je Apelacioni sud u Beogradu koji je krajem 2018. godine potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda po tužbi Anite Mitić, nekadašnje aktivistkinje nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, protiv tabloida “Informer” i u obrazloženju presude upotrebu termina “Šiptar” okarakterisao kao govor mržnje, piše RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...