RUSKI DNEVNIK "KOMERSANT" OTKRIO DETALJE: Putin nudio Bidenu ruske baze u centralnoj...

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je povlačenje SAD-a i NATO-a iz Afganistana učinilo političku i vojnu situaciju neizvesnijom, što je zauzvrat ojačalo terorističku prijetnju u regiji.

  • Svijet

  • 17. Jul. 2021  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je u junu američkom predsjedniku Joeu Bidenu da koristi ruske vojne baze u centralnoj Aziji za prikupljanje informacija iz Afganistana, izvijestio je u subotu ruski dnevnik Komersant.

U rijetkoj ponudi tokom perioda hladnih odnosa između Washingtona i Moskve, Putin je 16. juna predložio tokom razgovora s Bidenom u Ženevi da se koordiniraju oko Afganistana i ruske baze u Tadžikistanu i Kirgistanu stave u “praktičnu upotrebu”, piše Komersant, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

List je naveo da bi to moglo podrazumijevati razmjenu informacija dobijenih pomoću dronova, ali da američka strana nije konkretno odgovorila.

Jačanje terorističke prijetnje

Ranije ovog mjeseca Reuters je izvijestio da je Bidenova administracija razgovarala s Kazahstanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom o privremenom prihvatanju hiljada Afganistanaca koji su radili s američkim snagama i koji se sada suočavaju s prijetnjama talibana, pozivajući se na tri izvora koja imaju saznanja o tome.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je povlačenje SAD-a i NATO-a iz Afganistana učinilo političku i vojnu situaciju neizvesnijom, što je zauzvrat ojačalo terorističku prijetnju u regiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...