OTKRIVENA VELIKA ŠPIJUNSKA AFERA: Izraelski program špijunirao ljude preko aplikacija kao što su WhatsApp, Signal, Telegram...

Predsjednici i premijeri, opozicioni i političari na vlasti, advokati, novinari, aktivisti nevladinih organizacija... samo su neki od onih koji su sistemski praćeni.

  • Svijet

  • 18. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 1

Telefonski brojevi hiljada ljudi bili su pohranjeni, a sva komunikacija špijunirana posredstvom programa Pegasus, kojeg je proizvela izraelska firma NSO Group, piše The Guardian.

Predsjednici i premijeri, opozicioni i političari na vlasti, advokati, novinari, aktivisti nevladinih organizacija... samo su neki od onih koji su sistemski praćeni.

Neki od njih nisu više među živima.

Program Pegasus iskorišten je da ih se locira, kako bi bili likvidirani.

Sve to otkrio je konzorcij od 15 velikih medijskih kuća svijeta. Među njima su i novinari The Guardiana, uglednog britanskog lista.

Oni su utvrdili da je premijer Mađarske Viktor Orban Pegasus koristio kako bi špijunirao svoje oponente.

"Pegasus je korišten kako bi bliski članovi porodice jednog vladara bili praćeni. On im, očito, nije vjerovao te je zatražio da ih prati obavještajna služba.

U danima pred nama objavljivat ćemo imena nekih od prisluškivanih", piše The Guardian.

List navodi i da je uz pomoć programa Pegasus lociran meksički novinar Cecilio Pineda Birto.

"Izgleda da je meksički klijent izraelske firme bio zainteresiran da se on prati. To je rađeno sedmicama prije nego li je Birto ubijen. Lociran je posredstvom telefona koji je otkrio da se nalazi u autopraoinici.

No, njegov telefon nikada nije nađen, tako da ćemo ostati uskraćeni za detalje njegovog praćenja", navodi The Guardian.

List ističe da su praćeni i novinari i urednici Financial Timesa, New York Timesa, CNN-a, agencija Associated Press i Reuters, TV kuće France 24...

Pegasus je korišten i za špijuniranje istrage nakon ubistva Jamala Khashoggija. Presretani su razgovori i kradeni podaci osoba koje su bile bliske s njim, mjesecima nakon što je poznati saudijski novinar ubijen.

Viktor Orban, premijer Mađarske, špijunirao je sve svoje oponente, posebno one u medijima.

Na njegovoj meti bili su i novinari, ali i urednici i vlasnici rijetkih preostalih nezavisnih medija u Mađarskoj.

Pegasus, otkriva The Guardian, bio je u stanju čitati i skidati s telefona tajno, čak i enkriptovanu komunikaciju kakvu koriste WhatsApp, Signal, Telegram.

Program je mogao tajno aktivirati i kameru i mikrofon na telefonu...

The Guardian najavljuje da će konzorcij medija u narednim danima objaviti brojne detalje velike istrage koja otkriva do sada nezabilježene razmjere špijuniranja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...