STRAHUJE SE OD NAJGOREG SCENARIJA: Zabrinjavajuća situacija na Jadranu u jeku turističke sezone...

Podaci govore o 1.942.000 noćenja, što je za 54 posto više od prošle godine i na nivou 2019. iznosi 65 posto.

  • Ekonomija

  • 19. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 3

Posebno zabrinjava situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je više oboljelih nego prekjučer, netipično za vikend. Novozaraženih osoba je 51. Šta ako županija „pocrveni“, Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, kaže da je stvar jednostavna - ili sve zabraniti ili poštivati mjere.

Hrvatska je u jeku turističke sezone. Prvih 17 dana jula je bolji rezultat nego u prvih šest mjeseci. Podaci govore o 1.942.000 noćenja, što je za 54 posto više od prošle godine i na nivou 2019. iznosi 65 posto.

- To su odlični rezultati. U slučaju porasta broja zaraženih, plan je aktivirati Stožer i vidjeti kako riješiti situaciju. I nacionalni i lokalni, oba moraju biti uključena - ističe Stella.

Ljeto je, mnogo je događanja na obali. Treba li sve zabraniti, odgovara da je stvar jednostavna - ili sve zabraniti ili poštivati mjere.

- Imamo iskustva i s utakmicom za olimpijske kvalifikacije, gdje se kvalitetno držalo do mjera i nije bilo zaraženih i imamo drugih situacija gdje se nisu držali mjera i došlo je do zaraze.

Najbitnija stvar je da se sve nadzire i da su ljudi odgovorni, sve pozivam na osobnu odgovornost, jer ćemo tako što duže zadržati narančasti dio i da se pokušamo vratiti u zeleno.

Stožer je taj koji odlučuje oko mjera, nije lako da svako bude zadovoljan, neko će više profitirati, neko manje, ali idemo maksimalno pokušati produžiti sezonu - dodaje Stella u razgovoru za HRT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...