ŠAMAR ZA SRBIJU: Da li se bratska Grčka sprema da prizna Kosovo?

Širenje bilateralnih odnosa navelo je mnoge da se zapitaju da li je Grčka blizu formalnog priznanja prištinskih vlasti nakon dužeg niza godina u kojima se Atina postavljala neutralno i održavala status quo.

  • Regija

  • 19. Jul. 2021  19. Jul. 2021

  • 0

Interakcije između Prištine i Atine postale su sve češće u prvoj polovini ove godine. Premijer Kosova Albin Kurti bio je prošle sedmice u posjeti Grčkoj, gdje ga je primio premijer Kirijakos Micotakis, nakon čega je uslijedio niz međusobnih posjeta.

Na listi ljudi s kojima se susreo Kurti je ministar odbrane Grčke Aleksis Cipras, piše Klarisa Fetahu za "Prishtina Insight".

Ovo širenje bilateralnih odnosa navelo je mnoge da se zapitaju da li je Grčka blizu formalnog priznanja prištinskih vlasti nakon dužeg niza godina u kojima se Atina postavljala neutralno i održavala status quo.

Ranije je Atina čvrsto stajala na stanovištu da je, kao članica EU, otvorena za priznavanje nezavisnosti Kosova tek nakon zaključenja sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, do koga nije došlo i malo je vjerovatno da će doći, prenosi B92.

U junu ove godine, ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias posjetio je Prištinu, što je druga posjeta za manje od godinu dana. Dendias je tada izrazio spremnost da pomogne Kosovu u procesu liberalizacije viznog režima. Poslije te posjete je Kancelarija za ekonomske i komercijalne poslove Kosova u Atini unaprijeđena u Kancelariju za interese, koja, pored ekonomske saradnje, uključuje i razvoj političkih odnosa.

Grčka se do sada držala međunarodnog prava po pitanju nezavisnosti Kosova prije svega zbog položaja Sjevernog Kipra, koji je okupiran sedamdesetih godina i uspostavljen kao nezavisna država od Turske.

Ipak, čini se da to neće predstavljati veliku prepreku Atini ako se zaista pokaže da želi uspostavljanje zvaničnih odnosa s Kosovom.

U prošlosti je grčko glasanje omogućilo da se Kosovo pridruži Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim ekonomskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Banku za razvoj Vijeća Evrope. Grčka, također, učestvuje u EULEKS-u i NATO misiji KFOR-a.

U suštini, u ovom trenutku Atina i Priština sarađuju u skoro svim oblastima, a preostalo je još samo grčko priznanje Kosova da se učvrste diplomatske veze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...