DODIKOV DELEGAT "SMIRUJE TENZIJE": “Nisam vidio u izjavama o `srpskom svetu` poziv na prekrajanje granica niti…”

"...one na to liče. Onda mi u susjedstvu ne trebamo proizvoditi neprijatelje."

  • Politika

  • 20. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 3

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da u izjavi ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o "srpskom svijetu" nije vidio poziv na prekrajanje granica, niti ona na to liči.

On je ocijenio da su reagovanja Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Željka Komšića na tu izjavu nepotrebno dizanje bure i to na Bajram, veliki praznik muslimana.

Prodanović smatra da ne treba problematizovati izjave koje govore o jedinstvenom kulturnom, jezičkom i civilizacijskom prostoru, te da bi poruke na Bajram, veliki praznik muslimana trebale biti primjerenije.

"Mislim da je takva priča stvaranje dodatnih tenzija u BiH, ali niko Srbima iz Republike Srpske ne može zabraniti da imaju veze sa Srbijom kako je to propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom", istakao je Prodanović.

Prodanović je podsjetio da je vijekovima to jedinstven i kulturni i jezički i civilizacijski prostor.

"Potpuno je prirodno da Srbi u BiH i susjednim državama tako taj prostor doživljavaju. Nisam vidio u izjavama o `srpskom svetu` poziv na prekrajanje granica niti one na to liče. Onda mi u susjedstvu ne trebamo proizvoditi neprijatelje. Valjda bi bilo dobro da imamo dobre odnose i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i svi drugi",  istakao je Prodanović.

On je zapitao kako će se govoriti o integracijama u EU gdje će, kako ističe, svi biti u jednoj asocijaciji.

"Kako govoriti o integracijama u EU ako sada imamo strahove prema nekim oblicima saradnje", pita Prodanović.

On je istakao, za Srnu, da bi poruke za Bajram trebale biti primjerenije s obzirom da se radi o prazniku koji podrazumijeva mir, razumijevanje i dobročinstvo ljudi.

"Trebale bi biti primjerenije, ako nije riječ o porukama za dio unutrašnje upotrebe što je uglavnom najčešće u BiH – rekao je Prodanović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da izjave o “srpskom svijetu” podsjećaju na 90-te godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...