KAKO SU ZATAŠKAVALI ZLOČIN: Preko leševa na Korićanskim stijenama stavljano je posebno kamenje kako ostaci nikada ne bi bili otkriveni

"Pronađeno je pet žrtava. Između ostalog, najmlađa i najstarija žrtva, otac i sin Himzo Marošlić i njegov sin Fikret. Fikret je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a njegov otac je imao 47 godina", kaže Fazlić.

  • Hronika

  • 20. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 0

Posmrtni ostaci žrtava koje su danas ukopane u Kozarcu, pronađeni su u najvećem broju na Korićanskim stijenama, u masovnoj grobnici koja je otkrivena 2017 godine

U Prijedoru se još uvijek traga za oko 500 nestalih osoba, a na području Krajine traje potraga za 800 žrtava rata, kazala je za O kanal Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe.

Posmrtni ostaci žrtava koje su danas ukopane u Kozarcu, pronađeni su u najvećem broju na Korićanskim stijenama, u masovnoj grobnici koja je otkrivena 2017 godine.

"Pronađeno je pet žrtava. Između ostalog, najmlađa i najstarija žrtva, otac i sin Marošlić Himzo i njegov sin Fikret. Fikret je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a njegov otac je imao 47 godina. Oni su dovedeni na Korićanske stijene, strijeljani su i bačeni niz liticu, a potom su njihovi posmrtni ostaci detaljno pokriveni. Preko njih je postavljeno posebno kamenje, kako bi se ovaj zločin prikrio i kako se nikada ne bi otkrio. Godinama se tragalo za njihovim posmrtnim ostacima, a tu je ubijeno oko 200 žrtava, ističe Fazlić.

Dodaje, Institut intenzivno traga za preostalim nestalim osobama. Najveća masovna grobnica koja je otkrivena na ovim prostorima je Tomašica. Iz nje su ekshumirani ostaci 435 osooba.

"Tu grobnicu otkrio je svjedok koji je učestvovao u sakrivanju tih posmrtnih ostataka i to samo zbog toga što jednostavno nije mogao spavati, prisjećajući se svih tih slika, svih tih žrtava i leševa koje je vidio tom prilikom. Godinama nije mogao zaspati i odlučio je progovoriti. Tako je i otkrivena ova masovna grobnica. Upitan je poslije kako spava nakon što je otkrio tu informaciju, i on je sam kazao da je počeo konačno imati normalan san. Dakle, i dalje intenzivno tragamo za ovim osobama i nećemo prestati. Već naredne sedmice priprema se jedna ekshumacija. Prema informacijama koje imamo, moglo bi se pronaći oko pet žrtava u masovnoj grobnici na ovom području. Ali, detaljne informacije ćemo imati nakon što ekshumacija bude završena", objasnila je.

Svjedoci nažalost ne govore o grobnicama koje još uvijek postoje u našoj zemlji. Fazlić navodi da je takvih na desetine, s obzirom na to da se još uvijek traga za 7.601 osobom.

"Masovne grobnice se i dalje prikrivaju, o zločinima se šuti i dalje, 29 godina nakon zločina. Sigurno smo da komšije i poznanici znaju i da su čuli bilo kakvu informaciju o tome gdje bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci stotina žrtava za kojima se traga, ali jednostavno, odlučuju šutjeti o tome. Naši istražitelji rade mukotrpan detektivski posao tragajući za bilo kakvom informacijom, pokušavajući na sve moguće načine doći do posmrtnih ostataka i pružiti bilo kakvu utjehu porodicama žrtava nestalih za kojima se još uvijek traga", zaključila je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...