POSLJEDNJI SATI NA SLOBODI: Zašto je Radovan Karadžić postao Dragan Dabić i kako je pao najtraženiji ratni zločinac na svijetu…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 1

Naša današnja priča vraća nas u 2008. godinu, u vrijeme hapšenja najtraženijeg ratnog zločinca na svijetu.

Tužilaštvo Haškog tribunala u novembru 1995. optužilo je bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene nad nesrpskim stanovništvom u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, u kojem je poginulo najmanje 100.000 ljudi, a više od dva miliona bilo prinuđeno na izbjeglištvo.

Punih jedanaest godina trajao je njegov bijeg od međunarodne pravde. Krio se po pravoslavnim manastirima u Crnoj Gori i Srbiji, ali je otkriven usred Beograda, prerušen u bradatog doktora Dabića, navodnog "specijalistu prirodne medicine″, saradnika časopisa "Zdrav život" i učesnika mnogih javnih tribina.

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte svih jedanaest godina Karadžićevog bijega potresala je i svjetsku i srbijansku javnost zahtjevima da se preduzme ozbiljna potraga za njim kako bi se stalo na put svakoj nekažnjivosti za ratne zločine, ali su ti zahtjevi dočekivani indolencijom, tapkanjem u mjestu, opstrukcijama i glasinama.

Haški tribunal se pokazao efikasnijim. Tužilaštvo je počelo izvoditi svoje dokaze 13. aprila 2010, a završilo 25. maja 2012. Manje od pet mjeseci kasnije, počeo je drugi dio suđenja.

Radovan Karadžić dugo godina je živio pod imenom dr. Dragan David Dabić.

"Psihijatar, pisac i čovjek mira", predstavio se Karadžić Haškom tribunalu 16. oktobra 2012. godine u uvodnoj riječi na početku dokaznog postupka odbrane. Na početku procesa u aprilu 2009., kad su tužioci počeli da dokazuju njegovu krivicu, Karadžić je isticao da ne brani sebe nego srpski narod.

"Umjesto kazne, zaslužujem nagradu za sva dobra koja sam učinio", rekao je i negirao svaku odgovornost za srebrenički masakr.

"Naredio sam da se civili zaštite i da se zarobljenici razmijene", kazao je ratni zločinac u svoju odbranu.

Dragan David Dabić bio je poznat među onima koji se bave alternativnom medicinom i redovno je držao predavanja i sarađivao s časopisom "Zdrav život". U uredništvu časopisa potvrđeno je da je Dragan David Dabić pisao za taj list, a televizija B92 je prikazala i jedan njegov objavljeni tekst o duhovnom zdravlju. "Ne znamo je li to Radovan Karadžić, ali to je čovjek s fotografije koju smo vidjeli na televiziji", kazali su.

Akcija hapšenja je, prema riječima srbijanskog tužioca Vukčevića, počela navečer 21. jula, a posljednje mjesto Karadžićevog prebivanja bio je Novi Beograd.

Karadžić je uhapšen u beogradskom gradskom autobusu na liniji 73 kada su agenti na terenu posumnjali da se sprema da pobjegne.

“Karadžić je nudio svoja parapsihološka znanja da pomogne svima… Možete zamisliti čoveka koji pribrano nudi svoje parapsihološke usluge da bi se ujutro ošišao i vi ste videli starog Radovana Karadžića, prešao na ijekavicu, neverovatno…”, kazao je Vladimir Vukčević, član Akcionog tima za hapšenje haških optuženika.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...