PORAZ HRVATSKOG TURIZMA: Evo koliko Dubrovnik, kao najpopularnije mjesto, bilježi turista

"Moram reći, s obzirom na okolnosti u kojima jesmo, da smo relativno ipak zadovoljni brojkama", kaže Herendija.

  • Regija

  • 21. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

Od početka godine, Dubrovnik bilježi samo petinu turističkog prometa u poređenju s istim periodom pretpandemijske 2019. No proteklog je vikenda Stradunom prošlo 13 i po hiljada gostiju, što je dobar pokazatelj, ali i dalje je to samo polovina broja turista iz istog perioda 2019, javlja HRT.

U Županiji je, pak, trenutačno oko 45.000 gostiju što je povećanje od 60-ak posto u odnosu na lani, ali je samo 34 posto odnosu na 2019-u.

Zahvaljujući vakcinama i Covid potvrdama putovanje avionom smatra se mnogo sigurnijim nego je to bilo prošle godine.

"Osjećam se vrlo sigurno. Mislim da se dobro brinu za nas", rekla je putnica na Aerodromu Dubrovnik.

"Mislim da je u redu. Svi su provjereni prije, vakcinisali su se ili imaju negativan test. Tako da mislim da je sigurno letjeti", kazao je jedan putnik.

Saobraćaj na Aerodromu Dubrovnik na nivou je od 30 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019., ali je istodobno 156 posto veći nego lani.

Otkazivanja letova nema, samo poneka odgoda. Naokon današnjeg ublažavanja mjera u Velikoj Britaniji, očekuje se dolazak većeg broja gostiju upravo iz te zemlje.

"Nama već lete avioni iz Britanije. Iz Londona British airways leti tri puta sedmično. Imamo dvije linije Easy Jeta iz london Getwicka", rekao je Frano Luetić, direktor Aerodoma Dubrovnik.

Kako cijelo šire dubrovačko područje ovisi o aviolinijama, tako su i u Konavlima turistički brojevi tek na 30 posto u odnosu na 2019. Neki se cavtatski hoteli neće ni otvarati.

"Moram reći, s obzirom na okolnosti u kojima jesmo, da smo relativno ipak zadovoljni brojkama i nadamo se da će nam juli i august donijeti i dodatni rast prometa ukoliko nam okolnosti to dozvole", rekao je Frano Herendija, direktor TZ-a općine Konavle.

A okolnosti ponajprije ovise o epidemiološkoj situaciji. Prošlosedmična promjena boje hrvatske obale iz zelene u narančastu struku nije iznenadila.

"Ovaj novi soj se puno brže širi nego prethodni i potrebne su oštrije mjere i naravno veća procijepljenost kako bi se uspješno zaštitili od širenja", poručio je Mato Lakić, ravnatelj ZJZ-a DNŽ-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...