ERDOGAN U AVIONU OTKRIO KARTE: "Došlo je vrijeme da se pregovori vode između..."

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu po povratku iz Turske Republike Sjeverni Kipar.

  • Svijet

  • 22. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da, bez pozitivnog odgovora Turske, Južni Kipar ne može ući u NATO, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu po povratku iz Turske Republike Sjeverni Kipar.

Poručio je da je potrebno pružiti garancije pravima kiparskih Turaka ukoliko se želi početi s novim pregovorima.

"Novi pregovori koji bi počeli bez davanja garancije pravima kiparskih Turaka, osuđeni su na propast. To ne znači ništa drugo nego gubljenje vremena", rekao je Erdogan te je dalje komentarisao kiparsko pitanje.

"Došlo je vrijeme da se pregovori vode između dvije države, a ne između dvije zajednice. Odlučni smo da za to ne uključujemo treće strane", kazao je Erdogan.

Istaknuo je da su se pred kiparskim Turcima uvijek pojavljivale određene barijere.

"Zbog tih barijera odgađali su se koraci koje je trebalo poduzeti. Zamislite, imali smo slučaj da se sjeverni Kipar suočavao s nestašicom vode. Tamo sada dostavljamo vodu iz Turske ispod mora. Također i južnoj strani kažemo: 'Ako želite, možemo vam dati vodu odavde. Nazvat ćemo je Izvor mira.' Oni to nisu željeli. Trenutno još tankerima donose vodu iz Grčke na jug", rekao je Erdogan te dodao:

"Pokazali smo našu solidarnost s narodom kiparskih Turaka i izrazili podršku Turskoj Republici Sjeverni Kipar na najvišem nivou, a tako ćemo činiti i ubuduće."

Kako je rekao, zajedno će nastaviti borbu.

"Najveća snaga Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar dolazi iz našeg jedinstva, solidarnosti i bratstva. Oni koji to pokušaju poremetiti, neće postići nikakve rezultate ni iznutra niti izvana", kazao je Erdogan.

Na pitanje kakav bi bio odgovor Turske ukoliko bi administracija kiparskih Grka pokušala postati članica NATO-a kao jedini vlasnik ostrva, Erdogan je kazao da, bez pozitivnog odgovora Turske, Južni Kipar ne može ući u NATO.

"Ako pogledamo ugovor NATO-a, nije moguće da se Južni Kipar pridruži NATO-u bez našeg pozitivnog odgovora. To su učinili za Grčku, ali to trenutno ne može više biti slučaj. Jer, u Turskoj ne postoji vlada kao kada je Grčka primljena u NATO. Sada smo mi tu. Budući da smo mi sada tu, oni nikada ne mogu primiti Južni Kipar. Budući da ovdje nije moguće zaobići Tursku, nemoguće je da prime Južni Kipar", pojasnio je turski predsjednik.

Dotakao se i pitanja sirijskih izbjeglica, koje već godinama borave u Turskoj.

"Sve dok smo na vlasti u ovoj zemlji, nećemo ove Allahove sljedbenike koji su se sklonili kod nas, poslati u zagrljaj ubicama", rekao je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...