ŠTA SPREMAJU HDZ I ČOVIĆ: Kaže da je za radikalnije promjene - "Jedan član Predsjedništva BiH i jedan predsjednik države, ali..."

"...nemamo vremena za to, nemamo kapaciteta za to, jer za to treba mijenjati cijeli Ustav. Dogovor sa predstavnicima međunarodnih organizacija je da napravimo ograničene izmjene kako bismo mogli provesti izmjene Izbornog zakona. To moramo završiti u ovoj godini."

  • Politika

  • 22. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 3

Delegacija HDZ-a BiH danas je boravila u Tuzli, gdje je održana i sjednica Predsjedništva stranke o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je HDZ već predstavio javnosti. Održan je i radni sastanak predsjednika HDZ-a Dragana Čovića sa članovima KO HDZ-a, na kojem su predstavljene aktivnosti, ali i naglašeni problemi s kojim se suočavaju Hrvati u Tuzli.

image  

Nakon sastanka Čović je kazao kako je glavna tema sjednice Predsjedništva bila nužna izmjena Izbornog zakona BiH, ali da se razgovaralo i o dugoročnoj strategiji hrvatskog naroda u BiH.

"Na nama je da osiguramo jednakopravnost tri naroda u BiH i svih žitelja BiH kroz legitimno predstavljanje. Prijedlozi koje dajemo su na tom tragu, a da li se nekome sviđaju ili ne, to je drugo. Da osiguramo da hrvatski narod može birati svog člana Predsjedništva, jer to kaže i Ustav BiH. Ustav kaže da hrvatski narod ima svoj klub u Domu naroda i moj zadatak je da taj klub biraju Hrvati. Koga će izabrati, to je do Hrvata", kazao je Čović.

Istakao je i to da je on lično za radikalnije izmjene i Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, ali da trenutno nema vremena za to.

"Imali smo mi i drugačiji pristup izborima, mi smo i za radikalnije promjene, da imamo jednog člana Predsjedništva, da imamo predsjednika države, ali nemamo vremena za to, nemamo kapaciteta za to, jer za to treba mijenjati cijeli Ustav. Dogovor sa predstavnicima međunarodnih organizacija je da napravimo ograničene izmjene, kako bismo mogli provesti izmjene Izbornog zakona. To moramo završiti u ovoj godini", dodao je Čović.

Govora je bilo i o dugogodišnjem tuzlanskom problemu gdje SDP godinama monopolizira pozicije članova savjeta mjesnih zajednica, a HDZ i druge stranke, osim bliskih koalicionih partnera, nemaju pravo na svoje predstavnike u mjesnim zajednicama.

HDZ je pozvao na poštivanje Zakona o principima lokalne samouprave FBiH, kao i drugih statutarnih odredbi u Tuzli, ali pozivajući na principe nacionalne isključivosti, tvrdeći kako jedan narod ne može birati drugom predstavnike čak ni u MZ-u, prenosi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...