HLADAN TUŠ U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: Pogledajte trenutke totalnog debakla Rusije i prijetnju koju je ruski predstavnik uputio nakon glasanja o novom visokom predstavniku u BiH

"Moskva žali zbog odluke da se ne podrži rezolucija o ukidanju funkcije visokog predstavnika u BiH, a imenovanje Cristiana Schmidta moglo bi da ugrozi Dejtonski sporazum i pogorša političko stanje u BiH", izjavio je predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Dmitrij Poljanski.

  • Politika

  • 23. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 2

On je rekao da Rusija ozbiljno shvata svoju odgovornost nakon rata u BiH i da je uvjerena da je cilj mira i ekonomske stabilnosti moguć samo uz Dejtonski sporazum, uz jednak status svih naroda u BiH, kao i njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom.

Poljanski je kazao da je “postdejtonska” uloga visokog predstavnika bila opravdana, ali da je BiH 25 godina kasnije potvrdila da joj “ne treba tutor”.

“Posljedice odluke o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH su nepredvidive i potencijalno opasne, jer se njima zaobilazi Vijeće sigurnosti”, kazao je Poljanski.

“Rusija i Kina su odlučile da predlože nacrt zbog situacije u BiH i generalno na Balkanu”, poručio je Poljanski.

No, nakon glasanja, ruski predstavnik bio je očajan.

Pogledajte trenutke totalnog debakla Rusije i prijetnju koju je ruski predstavnik uputio nakon glasanja o novom visokom predstavniku u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...