ZASTRAŠUJUĆI SNIMCI: Pogledajte šta se dogodilo u unutrašnjosti automobila nakon udara groma (FOTO)

U slučaju udara groma, preporučuje se parkirati vozilo sa strane, isključiti motor i neko vrijeme izbjeći dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a i radija, odnosno infotainmenta. Posljedica po vaše zdravlje ne bi trebalo biti.

  • Auto

  • 23. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 0

U teoriji, automobil bi trebao preživjeti udar groma bez većih posljedica. Elektricitet munje se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradayevog kaveza). Vozač i putnici su sigurni, ali neki slučajevi pokazuju da će vrlo vjerovatno stradati elektronika u automobilu, a snažan strujni udar može izazvati i korodiranje lima, odnosno pucanje boje, piše "Revijahak".

Što možete učiniti kao vozač i putnici? Kada se nađete usred oluje, ne dirajte metalne dijelove automobila ili unutrašnji dio okvira. Ako i nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu. U slučaju udara groma, preporučuje se parkirati vozilo sa strane, isključiti motor i neko vrijeme izbjeći dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a također i radija, odnosno infotainmenta. Posljedica po vaše zdravlje ne bi trebalo biti.

alt

Nakon ovih upozorenja, idemo vidjeti jedan praktični slučaj, jer teorija je jedno, a više o 300 miliona volti, koliko može generirati udar munje, je nešto sasvim drugo. Eric Wilkinson iz SAD-a podijelo je na Facebooku fotografije svog pick-upa Ford Super Duty koji je preživio udar groma, ali ne bez posljedica.

alt

Na fotografijama se vidi da su plastični dijelovi unutrašnjosti sprženi. Munja je prošla kroz staklo i razdvojila te rastopila komponente interijera. Wilkinson u trenutku udara nije bio u vozilu, ono je bilo parkirano u servisu pa, osim materijalne štete, srećom, nema drugih posljedica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...