UZBUNA U HRVATSKOJ: "Jadran pleše na granici između narančaste i crvene na karti ECDC-a"

Stožer se usmjerio na spas turističke sezone, a za jesenske mjere uz broj cijepljenih putokaz će biti i rezultati eksperimenta koji se provodi u Velikoj Britaniji.

  • Regija

  • 24. Jul. 2021  

  • 1

Sa 176 novih slučajeva nastavlja rasti broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. U odnosu na prošli petak rast je od čak 35 posto, koliko tačno iznosi i porast na sedmičnoj razini ako se gleda razdoblje od ponedjeljka do petka, ove i prošle sedmice.. Nema preminulih, no, očekivano, raste i broj aktivnih slučajeva - dovoljno da Stožer predstavi strože mjere koje će od ponedjeljka vrijediti za 4 dalmatinske županije, Primorsko-goransku, Istarsku i za dio Ličko-senjske - Karlobag, Senj i Novalju.

Na okupljanjima na kojima svi nemaju covid potvrdu, može biti najviše 50 ljudi, na svadbama 15. Za sajmove je potrebna dozvola lokalnog ili županijskog stožera, a za sportska natjecanja digitalna covid potvrda.

- Dakle, sva javna okupljanja, događanja iznad 50 osoba do 1000 moraju biti kontrolirana i na svima će se tražiti covid potvrde, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Za okupljanja s više od 1000 ljudi dozvolu će dati nacionlani stožer. Digitalne Covid potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana, a sve je izvjesnije i cijepljenje trećom dozom.

- Po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kjojima dnevno o tome diskutiram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza, naročito možda i ranije nešto nego za opću populaciju za one koji su imunokompromitirani ili uzimaju lijekove koji djeluju na imunost, ističe Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Nakon Pfizerova, djeca će moći primiti i Modernino cjepivo.

- Što je vrlo vjerojatno da će danas i cjepivo modrena dobiti odobrenje za cjepljenje za djecu stariju od 12 godina, od 12 do 18, dakle napori se ogromni čine na cijepljenju, ističe prof. dr. sc. Alemka Markotić, dr. med., ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za HRT. 

Baš kao i za spas turističke sezone.

- Osim ljetnih radosti cijeli Jadran u ovom trenutku pleše na granici između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a, dodaje Božinović.

A predsjednik Hrvatske o restrikcijama govori jednako kao i prije.

- Ja ću ići glavom tamo di drugi ne idu ni kopačkom kao i obično jer ja takve stavri moram reći. dakle, oocv što sad radi stožer je igra po tuđim pravilima i oni nemaju izbora. Dakle, ovo ponašanje Vlade je racionalno u ovom trenutku ali nastavi li se to u devetom mjesecu to je tiranija, navodi Zoran Milanović.

Stožer se usmjerio na spas turističke sezone, a za jesenske mjere uz broj cijepljenih putokaz će biti i rezultati eksperimenta koji se provodi u Velikoj Britaniji.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...