NA ŠTA SE TO SPREMA ERDOGAN: "Odlučni smo da u 2023. godinu uđemo kao još snažnija, nezavisnija i prosperitetnija država..."

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je prigodnu poruku povodom 98. godišnjice potpisivanja Mirovnog sporazuma iz Lozane, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 25. Jul. 2021  

  • 0

Riječ je o mirovnom sporazumu potpisanom između Turske i sila Antante kojim su udareni temelji i granice moderne Republike Turske.

"Borba za nezavisnost naše herojske nacije, okrunjena pobjedom uprkos svim oblicima izdaja, problema i poteškoća, također je potvrđena i na međunarodnoj sceni mirovnim ugovorom iz Lozane", kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je Mirovni sporazum iz Lozane jedan od osnivačkih dokumenata Republike Turske.

Kako je rekao, Turska, inspirisana svojom prošlošću, hrabro gradi svoju budućnost i stabilno ostvaruje napredak na svim poljima.

"Nastavljamo osujećivati ​​izdajničke nasrtaje na jedinstvo i integritet naše države kao i na mir i blagostanje naše nacije. Odlučni smo da u 2023. godinu, kada proslavljamo 100. godišnjicu Republike Turske, uđemo kao još snažnija, nezavisnija i prosperitetnija država, u ekonomskom, vojnom, političkom i diplomatskom smislu", kazao je Erdogan te dodao:

"Ključni uspjesi koje smo postigli na različitim poljima, od Sirije do Libije, od Istočnog Mediterana do borbe protiv terorizma, najjasniji su pokazatelj naše volje da zaštitimo prava i interese naše države."

"Turska neće pokleknuti pred prijetnjama, zastrašivanjima i ucjenama određenih krugova u ovoj borbi i nastavit će štititi svoja prava koja proizlaze iz međunarodnog prava. Stoga, na 98. godišnjicu Mirovnog sporazuma iz Lozane, prisjećamo se utemeljitelja Republike Turske Mustafe Kemala i njegovih saboraca, te neka je Božija milost našim šehidima, a našim veteranima želimo dobro zdravlje", poručio je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...