KAKAV ODGOVOR VUČIĆ SPREMA NAKON PORUKA ERDOGANA: Predsjednik Srbije će se snažnije „prikloniti“ Rusiji, a Turskoj…

Prema nezvaničnim saznanjima, treba očekivati da će od jeseni, moguće je već od septembra, Priština “iz sve snage” nastaviti da lobira na međunarodnoj sceni, kako bi Kosovo priznalo što više zemalja, i kako bi se učlanila u međunarodne organizacije.

  • Regija

  • 25. Jul. 2021  

  • 2

Moguće je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pokušaju da se odupre novim priznanjima Kosova na svjetskoj sceni, bliže “prikloniti” Rusiji, ali se neće ni “pretjerano” distancirati od turskog predsjednika Erdogana.

To ocjenjuju za „Danas“ izvori iz diplomatskih krugova i stručnjaci za međunarodne odnose, komentarišući način na koji je Vučić javno reagovao na izjavu Erdogana da će raditi na tome da što više država u svijetu prizna nezavisnost Kosova.

Savo Manojlović, predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, kaže za „Danas“:

-Predsednik Republike, Ustav Srbije, prava svih građana, teritoriju i sve državne resurse posmatra kao sopstveni kapital koji koristi kao žetone u svetskim igrama moći.

Ekološke standarde i zdravlje nacije Vučić je spreman da prepusti kineskim investitorima i Rio Tintu. Isto je i sa narodom na Kosovu i metohiji – njihova sudbina za njega je samo žeton u učvršćivanju njegove moći, tvrdi Manojlović.

Prema nezvaničnim saznanjima, treba očekivati da će od jeseni, moguće je već od septembra, Priština “iz sve snage” nastaviti da lobira na međunarodnoj sceni, kako bi Kosovo priznalo što više zemalja, i kako bi se učlanila u međunarodne organizacije. S druge strane, očekuje se da  će zvanični Beograd, predvođen Vučićem, nastojati da se odupre toj taktici, u čemu će se naročito oslanjati na Rusiju, a “u izvjesnoj mjeri i na Kinu”.

U diplomatskim kuloarima se također spekulira da kosovski premijer Albin Kurti “do daljeg” nije spreman na bilo kakve ustupke u briselskom dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom “između ostalog i zbog toga što će u oktobru biti održani lokalni izbori na Kosovu, na kojima Samopredjeljenje koje on predvodi želi da zaokruži svoju vlast”.

“Svaki sledeći susret Vučića i Kurtija pod okriljem EU do lokalnih izbora na Kosovu, biće uzaludan, jer Kurti neće biti spreman na dogovore koji bi u Prištini bili doživljeni kao ustupci Beogradu. Stoga, može se reći da Priština gura Beograd u još snažniji zagrljaj Moskve. Rusima ne odgovara postizanje rješenja za Kosovo, budući da bi time izgubili veoma važnu polugu uticaja na srpske vlasti“, tvrdi nezvanično za „Danas“ predstavnik diplomatskih krugova sa Zapada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...