TAMAN KAD SE POMISLILO DA NE MOŽE GORE: Došao kraj jeftinom namještaju, problemi se nižu jedan za drugim…

Mada se ni sama tome nije nadala, industrija namještaja je odlično prošla za vrijeme korone: kad su već morali biti kod kuće, mnogi su onda htjeli i svoj dom konačno malo dotjerati. Ili su zbog rada kod kuće, jednostavno, morali kupiti pisaći stol, radnu stolicu, policu…

  • Ekonomija

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 0

Takva navala na namještaj se produžio i kako se stanje polako počelo normalizirati. Iz lanca "Ikea" za  ARD priznaju kako zbog velike potražnje u mnogim trgovinama lanca mnogo artikala ima ili manje na skladištu – ili ih uopće nema. Tu oni, praktično, ništa ne mogu, jer je i njih teško pogodio problem u sektoru logistike i u isporuci, prenosi "Deutsche Welle".

Jer, i proizvođači namještaja se žale.

“U međuvremenu je gotovo kod polovine njemačkih proizvođača namještaja smanjena proizvodnja zbog poteškoća u isporuci, često je i čitava proizvodnja morala biti obustavljena”, kaže Jan Kurth, poslovođa udruženja proizvođača tog sektora.

Malo je nade da će u dogledno doba biti bolje: 70 posto upitanih proizvođača se žali kako je ovog maja postalo još lošije nego što je bilo u aprilu. Četiri od pet upitanih tvornica se najprije žali, jer im nedostaju okov, metalni i stakleni dijelovi i funkcionalni elementi – nerijetko su sve to dijelovi koji stižu s Dalekog istoka.

Nije problem samo s isporukom s Dalekog istoka: mnogi europski partneri, jednostavno, nisu u stanju držati se rokova.

Sve je postalo skuplje

Ali, nije mnogo bolje niti kod dijelova koji se barem djelomično proizvode negdje u Europi: 70 posto firmi se žali da im nedostaju čak i panel-ploča, ploča od umjetnih materijala, spužve, elektronski dijelovi, nedostaje čak i sredstava za pakiranje. Dobro se pazi i sa pričuvama tekstila i kože da se ne potroši prebrzo.

Povrh toga, proizvođači namještaja su razmazili kupce sve nižim cijenama – ali s tim je kraj. Dapače, neće biti drugog izbora nego lijepiti druge ceduljice s cijenom i u trgovinama. “Snažno i brzo poskupljenje mnogih sastavnih dijelova namještaja je i naš sektor izložilo golemom pritisku i značajno je promijenilo osnov za izračun konačne cijene”, kaže Kurth za agenciju DPA.

Puno drvo, ako nije egzotičnih sorti, uglavnom dolazi iz zemalja Europe, ali i tu se šezdesetak posto njemačkih proizvođača žali da isporučioci ne šalju robu na vrijeme i da cijene uporno rastu.

To se odnosi, praktično, na svu vrstu drvene građe, od hrasta i bukve pa do jelovine. I tu njemački proizvođači najčešće čuju kako je problem i logistika, ali i dijelovi za mehanizaciju obrade sirovog drva. Kad će biti bolje – to se niko ne usuđuje reći. Jer, gužve po trgovinama namještaja traju i dalje…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...