SENZACIONALNO OTKRIĆE S OTOKA VISA: Na dnu mora pronađen "Nostalgični Moe"

Da je riječ o "Nostalgičnom Mou", potvrdili su američki vojni kustosi i hrvatski stručnjaci. 

  • Šareni svijet

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 0

Iz podmorja između otoka Visa i Korčule stiže prava senzacija - gotovo osam decenija otkad je posljednji put viđen, pronađen je "Nostalgični Moe". Riječ je o borbenom avionu tipa B24, još jednom američkom bombarderu potonulom u Jadranu nedaleko od Visa u Drugom svjetskom ratu.

Foto: Stefan Pape / Privatna snimka

Sidney L. Ruff Junior bio je pilot jedinog do sada oko Visa pronađenog bombardera sa muškim imenom. No, ni "momak Moe" nije imao sreće - našao se na morskom dnu sa mnogim "letećim curama", javlja HRT.

- Tako da je on u klasičnom stanju jednog bombardera B24, jer oni su u pravilu, prilikom slijetanja na more, ako je slijetanje bilo kontrolirano od strane pilota ili kopilota, imali puknuće i rotiranje glavnih kila - govori Lorenz Marović iz Ronilačkog centra Manta – Komiža.

Gotovo sve ih je pronašla ronilačka porodica Marović, uz pomoć vrsnih dubinskih ronilaca iz Njemačke. 

- Tko više broji. Rekao bih 10. Evo još jedan B24, oko Visa, a nadam se ne zadnji - govori Andi Marović iz Ronilačkog centra Manta i dodaje kako je to bila dojava ribara, kao i uvijek. Našli su avion sa sonarom, zaronili i identificirali ga.

Da je riječ o "Nostalgičnom Mou", potvrdili su američki vojni kustosi i hrvatski stručnjaci. 


Izvor: HRT

Probuđen je nakon 77 godina, leži na 93 metra dubine, krila su mu još vidljiva, repa nema. Posljednji put je viđen u augustu 1944. iznad jezera Balaton u Mađarskoj. Imao je, pokazuju crtice na trupu, do tada više od 40 borbenih akcija.

- Najavljujem da će ih biti još, po novoj knjizi gospodina Danijela Frke, koja ima upravo takav naziv kao i ovaj otok, a to je Zadnja nada, Last hope, jer je on bio zadnja nada svima koji su u akciji bili oštećeni, da bi sletjeli na neko kopno i vratili se živi kući - rekao je Lorenz.

Četvorica se, nažalost, s ovog aviona nisu vratila živa. Poginuli su u akciji, piše u detaljnom dokumentu sudbine njegove devetočlane posade. 

Video možete pogledati OVDJE.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...