POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ ODJEKNULA U REGIJI: Dodik skupa s opozicijom prijeti, a Izetbegović i Komšić nisu zabrinuti

Članovi političkih stranaka iz Republike Srpske neće sudjelovati u radu tijela vlasti Bosne i Hercegovine i tako će pokušati blokirati provedbu odluke o zabrani i kažnjavanju nijekanja ratnih zločina, koju je prošle sedmice nametnuo visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

  • Regija

  • 27. Jul. 2021  27. Jul. 2021

  • 3

Takav dogovor postignut je u ponedjeljak na sastanku čelnika političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini RS, uz zaključak da odbacuju Inzkovu odluku te da neće prihvatiti ni bilo kakvo drugo nametnuto rješenje za kojim bi posegnuo novi visoki predstavnik Christian Schmidt, koji dužnost preuzima naredne sedmice.

"Smatramo da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u Predsjedništvu BiH, Parlamentu i Vijeću ministara BiH", kazao je novinarima predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović nakon sastanka stranačkih čelnika.

Nesudjelovanje na sjednicama

Pojasnio je da to ipak ne znači da će srpski dužnosnici podnijeti ostavke na dužnosti u državnim tijelima vlasti nego će svojim nesudjelovanjem na sjednicama pokušati ishoditi poništavanje odluke kojom je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje niječu ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, te veličaju počinioce takvih zločina.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će parlament RS kao odgovor na Inzkovu odluku najvjerovatnije donijeti svoja dva nova zakona, ali nije pojasnio na što će se oni tačno odnositi.

"Ništa više nećemo prihvatiti ni od jednog visokog predstavnika", kazao je Dodik, a da će se toga pridržavati, potvrdio je i lider opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, javlja Hina. No, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nije posebno zabrinut zbog najava bojkota koje stižu iz RS-a. 

On je u intervjuu za sarajevsku televiziju Hayat rekao da je ionako sada sezona godišnjih odmora te da u narednih četrdesetak dana svakako ne bi bilo posebnih aktivnosti.

"Vjerovatno će taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti", ocijenio je Izetbegović, ističući da Inzkovom odlukom Srbima nije uskraćeno ništa osim prava da neutemeljeno i revizionistički niječu genocid u Srebrenici.

Ni predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića najave iz Banje Luke nisu posebno zabrinule. Opisao ih je kao reakcije onih koji gube pa se zbog toga ljute. 

"Odljutit će se, prije ili kasnije. Bit će to uredu", ustvrdio je Komšić, prenosi Index.hr.

O novom zaoštravanju odnosa piše i zagrebački "Nacional".

- Srpski politički predstavnici od utorka neće sudjelovati u institucijama BiH, jer prosvjeduju protiv Zakona o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

U ponedjeljak je održan sastanak lidera stranaka iz Republike Srpske koji su tako zaključili. Poslije sastanka, kako javlja N1, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović objasnio je zaključke.

“Ovaj sastanak je posljedica veoma složene situacije poslije Inzkove odluke i donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida”, kazao je i iznio zaključke: "Mi, predstavnici iz RS, odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika i smatramo ih neprihvatljivim. Ne postoje uvjeti za rad u zajedničkim institucijama, Predsjedništvu i Vijeću ministara. Odbacujemo svako nametanje na nivou BiH i odbacujemo svaku saradnju s visokim predstavnikom.”

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) izjavio je da srpski politički predstavnici od utorka neće sudjelovati u institucijama države.

“Od sutra, srpski predstavnici neće sudjelovati u radu i neće donositi odluke. Ja vjerujem da će postojati političke zrelosti da se ovako osjetljivo pitanje pokuša riješiti u nadolazećem periodu", piše "Nacional".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...