JOE BIDEN ISPUNIO JOŠ JEDNO OBEĆANJE: Američka vojska do kraja godine završava sve borbene misije, povlači se iz...

Biden je ugostio Al-Kadhimija u Ovalnom uredu, gdje su prvi put razgovarali licem u lice o odnosima između zemalja.

  • Svijet

  • 27. Jul. 2021  27. Jul. 2021

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden i irački premijer Mustafa al-Kadhimi postigli su u ponedjeljak sporazum o okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja ove godine, 18 godina nakon što su američke snage stigle u zemlju.

Povlačeći posljednje američke trupe iz Afganistana do kraja augusta, Biden privodi kraju borbene misije koje je započeo bivši predsjednik George W. Bush.

Biden je ugostio Al-Kadhimija u Ovalnom uredu, gdje su prvi put razgovarali licem u lice o odnosima između zemalja.

”U Iraku ćemo biti prisutni, nastavit ćemo s obukom, pomagat ćemo i suočit ćemo se s ISIL-om kada to bude potrebno, ali od kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji”, izjavio je Biden, piše Reuters, a prenosi Hina.

Trenutno se u Iraku nalazi 2.500 američkih vojnika usmjerenih na suzbijanje ostataka naoružane grupe Islamska država, a Sjedinjene Američke Države već su se usredotočile i na osposobljavanje iračkih snaga.

Od Sadama do ISIL-a

Sjedinjene Američke Države napale su Irak u martu 2003. na temelju optužbi da je tadašnji irački predsjednik Sadam Husein razvijao oružje za masovno uništenje. Oružje, međutim, nikada nije pronađeno.

Posljednjih godina, cilj američke misije je pomoći poraziti grupu Islamska država u Iraku i Siriji.

“Niko misiju neće proglasiti dovršenom. Cilj je trajni poraz ISIL-a”, rekao je visoki američki dužnosnik uoči Al-Kadhimijeve posjete.

Dužnosnik administracije nije rekao koliko će američkih vojnika ostati u Iraku radi osposobljavanja iračkih snaga.

Očekuje se da će dvojica čelnika dogovoriti i više nevojnih sporazuma u vezi sa zdravstvom, energetikom i drugim pitanjima.

Sjedinjene Države namjerava Iraku dati 500.000 doza "Pfizer/BioNTech" vakcina protiv koronavirusa u okviru COVAX-a, globalne inicijative za osiguravanje ravnopravnog i pravednog pristupa vakcinama.

Biden je kazao da bi doze trebale stići za nekoliko sedmica.

Sjedinjene Američke Države osigurat će i 5,2 miliona dolara za finansiranje misije UN-a za nadzor oktobarskih izbora u Iraku.

”Veselimo se izborima u oktobru”, izjavio je Biden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...