"SB" NA PRESSU U SLUČAJU "DŽENAN MEMIĆ": "Puno je lažnih dokaza, MURIZU JE PUNA KAPA, ali..." (FOTO)

On je poručio kako je "puno lažnih dokaza, napisano je bilo da je Dženan alkoholiziran, kombi je išao drugim dijelom, sve je netačno i po tome je napravljena optužnica".

  • Vijesti

  • 28. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 0

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine jučer je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića u slučaju "Dženan Memić".

To je bio treći put da se razmatrala presuda Kantonalnog suda u Sarajevu. I u obje prethodne presude Seferovići su oslobođeni. Bili su optuženi da su saobraćajnom nesrećom skrivili smrt Dženana Memića u ilidžanskoj Velikoj aleji u februaru 2016. godine.

Danas su, tim povodom, u Sarajevu Muriz Memić, Dženanov otac, te advokat porodice Ifet Feraget održali konferenciju za medije.

Muriz Memić je na današnjoj pres-konferenciji kazao da su pokazali da ne treba trpjeti, piše Radio Sarajevo.

"Pet i po godina borbe. Svi smo bili pasivni od rata pa naovamo. Pokazali smo im ovim da ne treba trpjeti. Dalida Burzić je meni rekla: 'Nije ga htio ubiti, to je bilo naguravanje.' Doktor [Alija] Čeljo je rekao ne dolazi u obzir saobraćajna nesreća. Jučer je Vrhovni sud rekao da Tužilaštvo nije nijednim dokazom i vještačenjem pokazalo da se nije dogodila nesreća. Sve su pokušali i odluka je donesena. Ja bih volio da od danas prestanemo o tome pričati, već trebamo raditi na tome da odgovaraju odgovornim za ubistvo", rekao je Memić.

Na pitanje novinara šta očekuje dalje, on je rekao da se postupak pokrene.

"Mislim da ovo niko ne može sada zaustaviti. Smiješna je prijava protiv Gordane Tadić. Ista Alena Kurspahić i njen zamjenik su u našoj prijavi. On nam je prizao da je imao pritiske. Ja neću stati, obećao sam građanima", kazao je Muriz.

On ističe da su protesti već najavljeni za septembar i dodao je da su sinoć građani pokazali da daju podršku.

Ifet Feraget je poručio da zna da je Murizu puna kapa te nesreće, ali da on nikada neće prestati pričati o njoj.

"Mi smo kao društvo zapali u letargiju. Sve je to do nas. Zapali smo u situaciju gdje moramo sami sebe da ispitamo i krenemo s radom. Jesmo li mi stvarno kao društvo spremni za dalje", rekao je Ifet Feraget.

S obzirom na to da je optužnica potvrđena protiv Alise Mutap i njenog oca, izjašnjavanje o krivici slijedi nakon prigovora koji oni imaju zakonski da podnesu.

"To bi se moglo desiti polovinom do kraja augusta, a onda krajem oktobra možemo očekivati početak glavnog pretresa. Da li je Vrhovni sud kao institucija zaslužio poštovanje, to je nesporno, da li je Vijeće kvalitetom rada zaslužilo poštovanje, ja ću reći ne", kazao je Feraget.

On je poručio kako je "puno lažnih dokaza, napisano je bilo da je Dženan alkoholiziran, kombi je išao drugim dijelom, sve je netačno i po tome je napravljena optužnica".

"Svugdje u normalnom svijetu, da sve ovo iznesem, sad bi specijalna policija ušla u tužilaštvu i odgovorni bi bili privedeni. Potvrđuje se nešto što se nije smjelo potvrditi. Potrošeno je ja mislim pet miliona maraka. Bavit će se godinama još", kazao je.

Usvojen je prijedlog vjestačenja vjerovatnosti, doktor [Mirsad] Kulović, koji radi u Americi, ga je radio: "Kada je on dobio zadatak da vještači, uzeo je u obzir nalaz i Ševala Kovačevića. Uzeo je u obzir parametre koji su mu trebali po osnovu struke. On je rekao: 'Ja isključujem mogućnost da se desila nesreća.' Vještak mašinske struke je kazao da nije moguće da glava napravi štetu takvu na A-stubu automobila."

Na jučerašnju izjavu da ne vjeruje Seferoviću, Feraget je poručio da bi se teoretski moglo desiti da ubistvo Dženana preuzme Tužilaštvo BiH.

"Dolazimo u situaciju koja se samo može desiti u BiH. Ljubo Seferović je bio objekt našeg interesovanja. Ljubo nije oslobođen zato što nema nesreće. Ja ne znam za takvu presudu. Ljubo je proveo određeno vrijeme u pritvoru, o prijetnjama njemu, to ne smijem govoriti, ali doći će vrijeme i za to. Ljubo je priznao nešto što se nije desilo, ako je on u strahu, država ima alate kako da mu obezbijedi sigurnost. Ako mu je neko prijetio, to mora reći", kazao je Feraget.

On ističe da je ono što svi znaju da ne može gore od ovoga da bude, jer kad Ustavni sud kaže da je bila djelotvorna istraga, onda mora biti nesreće, a Vrhovni sud kaže da nije bilo nesreće. "Ovdje smo imali situaciju da ništa nije potvrđeno i Vrhovni sud u tom slučaju ne smije ukidati presudu, a to je ovdje urađeno dva puta."

Feraget je poručio da se sve ovo mora zaustaviti, jer će nam se ponoviti i dodao je da ne može sam i da mu treba podrška.

"Vještak Hamza Žujo kaže na Sudu da nije bila šipka, a onda u izjavi kaže da nije vidio kost s lobanje koja je skinuta tokom operacije. Tužilaštvo nije zanimala ta kost. A tu se moglo vidjeti kakva je povreda. Dr. Alija Čeljo nije ispitan u tužilaštvu, a operisao je Dženana, on je svojoj supruzi rekao za Alisu Mutap: 'Ona mala laže', rekao je da je Dženan ubijen", rekao je on.

Prema njegovoj procjeni, predmet se ne može okončati prije dvije godine zbog obimnosti predmeta i procedura.

"Isto će se desiti i u Banjoj Luci s Davidom. David je utopljen u plitkoj vodi ljudskim rukama. I tamo kad dođe do sličnog epiloga, to će biti revolucija. Ovo s Dženanom je bila jedna konstrukcija koja se njima učinila dobrom, ali evo, pokazuje se se sad šta su radili. Nije bilo nesreće, nije bilo kombija. Sve je podmetnuto i fingirano i ovo je ogroman vjetar u leđa Tužilaštvu BiH", zaključio je Feraget.

Svu štetu u predmetima "Dragičević" i "Memić" je prouzrokovalo pet ili šest ljudi, to su naručilac i drugi oko njega, zaključio je Feraget.

"Veliki poraz i sramota"

Ifet Feraget, advokat porodice Memić i Dragičević, jučer je, nakon što je izrečena presuda Seferovićima, naglasio kako ne postoji nijedan dokaz koji bi Ljubu Seferovića povezao s ubistvom Dženana i kako je to sve samo urađeno.

Naglasio je kako je ovaj postupak potvrda kriminala jednako kao i za Davida Dragičevića: "Ovo je veliki poraz za državu i sramota. Ako je cijena licenca, ja ne moram biti advokat u ovakvoj državi. Nikad se nije desilo da postupak traje pet godina, toliko stvari je izašlo navidjelo i da presuda bude oslobađajuća. Kao što kažu, put do pakla je popločan dobrim namjerama. Ja Ljubi Seferoviću ne vjerujem nijednu riječ."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...