"SB" NA POTPISIVANJU BITNOG DOKUMENTA: Evo šta donosi novi Kolektivni ugovor za predškolsko obrazovanje (FOTO)

Resorna ministrica u Vladi KS Naida Hota-Muminović precizirala je na konferenciji za novinare da se tim izmjenama poboljšava finansijski položaj sekretara u osnovnim školama, što je obrazložila širokim dijapazonom poslova koje obavljaju.

  • Vijesti

  • 28. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 0

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS Saudin Sivro potpisali su izmjene Kolektivnog ugovora za predškolsko i osnovno obrazovanje, koji bi trebalo da doprinesu poboljšanom položaju uposlenika u toj oblasti obrazovanja.

Resorna ministrica u Vladi KS Naida Hota-Muminović precizirala je na konferenciji za novinare da se tim izmjenama poboljšava finansijski položaj sekretara u osnovnim školama, što je obrazložila širokim dijapazonom poslova koje obavljaju.

Izmjene se odnose i na povećanje plaće za nastavnike koji rade s djecom s invaliditetom. Ujednačen je i set prava u kontekstu godišnjih odmora za bibliotekare i socijalne radnike. Određene izmjene su, rečeno je, i tehničke prirode.

Prema riječima ministrice, novac za realizaciju dogovorenog u periodu do kraja kalendarske godine bit će osiguran preusmjeravanjem iz projekata koji ponajviše zbog pandemije zasad ne mogu biti realizirani do kraja.

Na godišnjem nivou, budžetom će biti predviđene sve obaveze preuzete izmjenama i dopunama tog kolektivnog ugovora.

Sivro je izrazio zadovoljstvo dogovorenim u ime 3.500 članova tog sindikata, ali i ostalih prosvjetnih radnika koji to nisu, a na koje se odnosi taj dokument.

Prosvjetni radnici ne odustaju od zahtjeva: Bez vakcinacije se ne vraćamo u škole

Pojašnjava da se radi o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora koji je potpisan prošle godine i na snazi je za ovu školsku godinu. Za jesen je najavio početak pregovora s Vladom KS u vezi s utvrđivanjem osnovice plaća za narednu kalendarsku godinu, što je obaveza po Kolektivnom ugovoru.

Potpisivanje današnjeg dokumenta, kako piše "Oslobođenje", pozdravio je i premijer Forto, koji kaže da je protivnik naglih promjena i nerealnih zahtjeva. Ovo je, kaže, dobar primjer sindikalne borbe, koja mora biti kontinuirana.

"Postepeno, da budemo partneri da u dogledno vrijeme svima bude bolje", naglasio je premijer.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...