STALNO SE PITAMO KOLIKO DUGO: Ostaci hrane u frižideru smiju stajati...

...tri do četiri dana nakon pripreme.

  • Jeste li znali

  • 28. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 0

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), ostatke hrane možemo čuvati i jesti oko tri do četiri dana nakon pripreme hrane. No, iako je to neki općeniti stav, ne vrijedi za svaku vrstu hrane.

FDA navodi da ostatke hrane treba staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme.

Guy Crosby, certificirani znanstvenik za hranu i izvanredni profesor na Harvardu, ističe da su ovakve smjernice preopćenite i da ne vrijede za svaku namirnicu.

Različite namirnice imaju i različitu pH vrijednost. Hrana koja ima niže rpH razine, poput umaka od rajčice, mogu trajati dulje.

Njihov rok je otprilike oko tjedan dana. S druge strane, u ostacima hrane koje imaju više pH razine, poput jaja i ribe, bakterije se jako brzo razvijaju i zbog toga ih treba pojesti u roku tri dana ili ih treba baciti ako taj rok prođe.

Hrana s visokom razinom šećera (kolači, muffini itd.) mogu se držati i izvan frižidera u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana. S druge strane, hrana s visokim udjelom vlage - na primjer, kuhano meso i kuhano povrće – može brže razviti bakterije, čak i kad se čuva u hladnjaku. Treba ih kroz tri dana, piše Huff post.

(N1 Hrvatska) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...