SVI PRAVIMO ISTU GREŠKU: Koja je idealna temperatura za vožnju pod klima-uređajem…

S visokim temperaturama vozači će tražiti osvježenje u kabini vozila, ali nemojte pretjerivati.

  • Auto

  • 29. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 1

Nijedan ekstrem nije dobar, ni previsoka temperatura, a ni preniska. Ako je vani 30 stepeni, nemojte klima-uređaj namjestiti na, naprimjer, 17 stepeni. To nije zdravo i dobro, pogotovo kada nakon duge vožnje izađete van u tropske uvjete. Njemački autoklub ADAC obično preporučuje temperature između 22 i 25 stepeni. Tako ćete u vožnji ostati fokusirani.

https://revijahak.hr/wp-content/uploads/2020/03/10015260635_5e5c92437b_b.jpg

Ako je vanjska temperatura vrlo visoka, nakupljenu toplinu prvo je potrebno ukloniti prije početka vožnje – treba otvoriti vrata i prozore. Prilikom vožnje, svi prozori i postojeći krovni otvor ostaju otvoreni nekoliko stotina metara. Zatim uključite klima-uređaj nakon zatvaranja. Prvo se treba hladiti nekoliko minuta u načinu recirkulacije zraka, jer će tako proces hlađenja biti brži.

Zrak ne usmjeravajte u glavu ili tijelo, jer to može dovesti do upale sluznice. Usmjerite puhanje na vjetrobransko staklo. Potrošnja goriva s uključenom klimom raste do jednog litra goriva na 100 kilometara.

No, nemojte štedjeti. Čak i kad je u automobilu 27 stepeni, za upravljačem postaje stresno. Povećavaju se tjelesna temperatura i puls. To smanjuje sposobnost koncentracije i reagiranja. Ako temperatura poraste sa 25 na 35 stepeni, rizik od nesreća povećava se za 20 posto. Tako bi bilo kao da vozite sa 0,5 promila alkohola za volanom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...