LIDER SDP-a BiH JOŠ JEDNOM POTCRTAO: “Vlast i opozicija u RS-u dijele istu ideološku matricu kada je riječ o odnosu prema BiH”

"Izbori se iduće godine moraju održati i oni će biti održani. Što se tiče procesa predlaganja i usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, i po tom pitanju su mnoge stvari postale jasne."

  • Politika

  • 29. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 0

O najnovijim političkim izazovima u Bosni i Hercegovini, dešavanjima poslije historijske odluke Valentina Inzka te "odgovora" koji se pojavio u RS-u, govorio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

Na početku razgovora Nikšić navodi kako su o odluci Valentina Inzka Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, pa i on lično, već iznijeli jasan stav.

"Radi se o važnom iskoraku u smjeru uspostave pravne države, utemeljene na principima poštivanja historijskih i pravnih činjenica i uvažavanja ljudske patnje i stradanja proizašlih iz genocida i drugih ratnih zločina počinjenih za vrijeme agresije protiv naše domovine. Opozicija u entitetu RS je, nažalost, opozicija Dodiku samo u činjenici da žele zauzeti njegovo mjesto. Oni žele voditi manje-više istu politiku ili čak i radikalniju ne bi li se dokazivali, ko je veći nacionalista", izjavio je.

Nikšić dodaje kako je "nevjerovatno licemjerstvo režimskih medija", koji su, kako reče, opet našli priliku da zamjere nešto SDP-u BiH.

"Eto, sada je SDP BiH progledao što se tiče opozicije u RS-u, s kojom smo, navodno, željeli praviti vlast. Ne zaslužuju oni odgovor, jer je svima jasno da je ključno za njih da u vlasti ostanu njihovi politički mentori iz SDA. Naravno, što je jasno vidljivo iz naših saopštenja i izjava, SDP BiH je ustrajno upozoravao javnost da aktuelna vlast i opozicija u RS-u, nažalost, dijele istu ideološku matricu kada je riječ o odnosu prema državi Bosni i Hercegovini, njenim institucijama, pa i odnosu prema agresiji i počinjenim zločinima", kaže on.

Napominje da postaje jasno da smo dotakli moralno dno kada vidimo da ih, ustvari, prozivaju oni koji su do 2018. godine s današnjom opozicijom iz RS-a dijelili vlast na državnom nivou, a danas su u koaliciji s Dodikom.

"Dakle, lično smatram da je presuda dobrodošao, nužan iskorak, a da je reakcija političkih struktura u entitetu RS, nažalost, očekivana. Što se tiče bojkota institucija, po tom pitanju smo, također, veoma jasni i već sam pismeno zatražio hitne sankcije za sve koji učestvuju u ovom neustavnom činu. Puno bih ih više poštovao da su se odrekli plata i privilegija koje primaju od 'mrske' države. Tada bi to stvarno bio bojkot, ovako je obično cjenkanje i jeftin populizam", kazao je.

Na pitanje kako iz ove perspektive gleda na opće izbore koji nam slijede iduće godine u trenutnoj atmosferi, uz sve glasnije najave blokada izbornog procesa, Nikšić je rekao:

"Izbori se iduće godine moraju održati i oni će biti održani. Što se tiče procesa predlaganja i usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, i po tom pitanju su mnoge stvari postale jasne. Recimo, iz prijedloga HDZ-a BiH da se jasno zaključiti da HDZ i Dragan Čović čine sve kako se Izborni zakon BiH ne bi promijenio. Morali su znati da je njihov apsurdni prijedlog s diskriminatornim odredbama i suštinski troentitetskom podjelom izbornih jedinica a priori osuđen na propast. Zato su ga i uputili u proceduru, kako se ništa ne bi promijenilo."

On kaže kako HDZ-u očito odgovara trenutni model koji koristi za mobilizaciju biračkog tijela fokusiranjem na pitanje izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"S druge strane, SDA se nakon neuspješne trgovine s HDZ-om sakrila iza opozicije, istaknuvši kako je za njih prihvatljivo sve što prihvatimo mi u opoziciji. To, ustvari, govori koliko nemaju hrabrosti da preuzmu odgovornost za teške odluke, a s druge strane pokazuje kako su sigurni da mi iz opozicije nećemo izdati interese građana i države Bosne i Hercegovine. Kao i obično, žele ostati dobri s HDZ-om, jer bi oni, eto, pristali na njihov prijedlog ako pristanemo mi, a s druge strane su mirni, jer znaju da mi nećemo popustiti. Oni, ustvari, nemaju drugog načina za pridobijanje glasača osim isprazne nacionalističke priče", istaknuo je.

U isto vrijeme, ni jedni ni drugi nemaju ekonomske programe, nemaju viziju reforme pravosuđa, nemaju ideju kako zadržati mlade koji napuštaju sve dijelove Bosne i Hercegovine, navodi on.

"Zato imaju viziju blokiranja procesa kako bi sačuvali fotelje i ostvarili svoje lične i stranačke interese. Stav SDP-a BiH je jasan. Moraju se donijeti zakonske izmjene kojima će biti ispoštovane presude Evropskog suda za ljudska prava, što je preduslov za pristupanje EU. Također, insistiramo na uvođenju elektronske kontrole procesa glasanja i prebrojavanja glasova kako bismo konačno imali prve izbore čiji rezultat će oslikavati volju glasača, a ne brojača, koji su vladari glasačkih odbora i glasačkog procesa u cjelini u ime i za račun svojih političkih mentora. Za ovaj korak čak nisu ni nužne izmjene Izbornog zakona BiH, jer CIK BiH ima ovlasti i dužnost da propiše način provedbe izbora i već je više puta mijenjao određene tehničke elemente izbornog procesa, od izgleda kutija, olovaka do načina evidentiranja glasača. Očekujemo da, uz podršku međunarodne zajednice, bude napravljen barem ovaj bitan iskorak koji će demokratiju vratiti u ruke građana na dan izbora", potcrtao je.

Nikšić kaže i kako je za većinu kriza kriva pogubljena, nesposobna vlast.

"Nema te krize koja može opravdati nula kilometara autoputa, oduzimanje prava novim penzionerima, afere u vezi s respiratorima i poljskim bolnicama, ikonama i tako dalje. Međutim, odgovor i na one stvari na koje se nije moglo utjecati, poput pandemije i migrantske krize, nije bio ni približno odgovarajući. Mi imamo situaciju da je država, praktično, na autopilotu gotovo od posljednjih općih izbora. Možda bi ispravnije bilo reći da mi nemamo ni pilota ni radara. Uvjeren sam da ćemo iduće godine konačno napraviti istinski iskorak i dobiti vlast koja će prije preuzimanja vlasti napraviti program i konkretne mjere koje se moraju bezrezervno provesti", kazao je.

Dodaje da će i tada biti stvari o kojima se neće uz svemu slagati, ali će predano raditi na onome što se utvrdi kao prioritet.

"Prostora, siguran sam, ima mnogo. Oni koji su spremni na takav odnos, mogu biti u koaliciji sa SDP-om BiH i u nama će imati pouzdane partnere. Mi se nećemo pravdati onim o čemu se ne možemo dogovoriti nego ćemo raditi u punom kapacitetu u kojem budemo obnašali vlast. Očekujemo da će sva ova dešavanja dovesti i do otrežnjenja glasača, koji očito uviđaju da njihovi životi ipak vrijede više od igara bez granica koje im iz dana u dan serviraju vladajuće strukture", zaključio je Nikšić u razgovoru za "Klix".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...