ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ O DODIKOVIM BLOKADAMA: "Kakav je to politički bezobrazluk, ne radite ništa, a potražujete plaće koje niste zaradili"

"Mene ne čudi ponašanje gospodina Dodika s obzirom na to da se u manjem bh. entitetu ponaša kao monarh."

  • Politika

  • 29. Jul. 2021  30. Jul. 2021

  • 0

- Gospodin Bukvarević je neko koga se rado sjećam u svakom trenutku, vežu nas ratna sjećanja, kada je bilo najteže u kraju u kojem sam ja branio Bosnu i Hercegovinu on je imao komunikaciju s nama u tako teškim trenucima. Pogotovo poslije njegovog doprinosa odbrani, njegovo ministrovanje kao ministra za boračka pitanja veliki je doprinos dao da se dođe konačno do tog zakonskog rješenja kojim bi se riješila pitanja demobilisanih boraca, kazao je Šemsudin Mehmedović gostujući u emisiji Dobar dan BiH na televiziji Hayat, prisjećajući se na Salku Bukvarevića, bivši federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Bilo je tu raznih kontraverzi, protesta, bilo je onih koji su vrlo negativno i ružno govorili o gospodinu Salki, ali kada se podvuče linija ipak rado ćemo se mi sjećati Salke. Ova impresivna njegova biografija i njegovo djelo koje je učinio prema djeci poginulih boraca zaista ne zaslužuje da se zavoravi uopće gospodin Bukvarević. Salko je bio dobar borac, dobar profesor, dobar otac, jednostavno dobar čovjek, i svakako se rado sjećam gospodina Bukvarevića, kazao je Mehmedović.

U nastavku emisije neizbježno je svakako bio razgovor o Zakonu o zabranu negiranja genocida te reakcija i postupaka koji su uslijedili nakon ove odluke.

Valentin Inzko dato obećanje od prije dvije godine ispunio je sedam dana pred istek mandata. Mehmedović smatra da će Inzko ostati upamćen u Bosni i Hercegovini jer njegova odluka doprinijet će stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Valentin Inzko je dugo godina u Bosni i Hercegovini i velika je sreća što je on tako dug period bio u Bosni i Hercegovini i mogao je da sagleda situaciju iz svih uglova. Svi smo mi pomalo bili počeli, da kažem tako, „gubiti nerve“ zato što ništa ne učini, jer Bosna i Hercegovina ima ograničeni suverenitet, imamo Visokog predstavnika koji ima potpunu vlast nad svim institucijama Bosne i Hercegovine i svim političarima. Zašto ne reaguje kada je u pitanju očigledno razaranje bosanskog tkiva? Međutim, njegova zadnja odluka po kojoj će ostati upamćen u Bosni i Hercegovini svakako je umnogome doprinijela i doprinijet će da se stabiliziraju političke prilike u Bosni i Hercegovin i konačno se podvuče linija šta je to dobro a šta nije, šta je ispravno a šta nije u BiH, pogotovo kada su u pitanju ta sjećanja na agresiju na BiH.

Odmah nakon Inzkove odluke, Dodik je sazvao press-konferenciju, vidno uznemiren kazao je da će onemogućiti djelovanje državnih agencija na području RS-a, SIPA-e, Tužilaštva… Mehmedovića ne čudi njegovo ponašanje, ali ga brine podanički odnos opozicije u manjem bh. entitetu.

Mene ne čudi ponašanje gospodina Dodika obzirom da se ponaša u manjem bh. entitetu kao monarh. Jednom odlukom, istupom zabranjuje djelovanje bilo kojoj instituciji na bilo kojem dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, ovo je pitanje provođenja zakona, odnosno sprečavanja provođenja zakona. Postoje sankcije, to je potpuno jasna situacija. Više me čudi podanički odnos tzv. opozicije u manjem bh. entitetu, zašto su tako snishodljivi prema njegovim prijedlozima jer znaju da čitav svijet je na jednoj strani sa svim svojim demokratskim, ljudskim, civilizacijskim vrijednostima a s druge strane su oni koji baštine vrijednosti genocida u Bosni i Hercegovini. Ja bi se zapitao pa šta je to s nama?

Pored blokade institucija Bosne i Hercegovine, najavljeno je i ujedinjenje opozicije i pozicije u manjem bh. entitetu. Gost tvrdi kako takve postupci i na toj ideologiji i političkoj vrijednosti oni dobivaju izbore.

U pitanju je slabost opozicije koja nema političke snage i i zadnjih nekoliko godina je nametanje ko će više srušiti Bosnu i Hercegovinu, ko će više ružno govoriti, ko će više razoriti institucije BiH i to je neka njihova politička vrijednost. Nažalost, na toj ideologiji i političkoj vrijednosti oni dobivaju izbore. To je isključivo zbog toga što nema istine u javnosti u manjem bh. entitetu jer ljudi su opsjednuti sa liderom koji je neprikosnoven, kao on u ime svih njih razmišlja, sve njih vodi, ali očigledno da ih vodi u pogrešnom pravcu i siguran sam da će nakon ove Inzkove odluke doći do u najmanju ruku do otrežnjenja onih koji će morati podvuči liniju sami sa sobom i priznati ono što je loše da je loše i nazivati stvari pravim imenom, smatra Mehemdović.
Član Predsjedništva Milorad Dodik zajedno sa srpskim političkim predstavnicima najavio je i blokadu državnih institucija, čini se da je u blokadu već krenuo, nije dao saglasnost za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara, sjednica Zastupničkog doma PSBiH-a nije održana. To su samo neke blokade koje zname do sada.

To dovoljno govori sa kakvim političarima mi u Bosni i Hercegovini imamo posla, kaže Mehmedović.

Bosna i Hercegovina je duži niz godina u blokadama obzirom na pojavu Dodika i njegovih političkih ciljeva u Bosni i Herecgovini, da zapravo Bosnu i Hercegovinu pokaže nemogućom misijom. To on radi kao politički satelit susjedne Republike Srbije. Ovaj primjer da ne da saglasnost Oružanim snagama Bosne i hercegovine da koriste helikopter u gašenju požara pokazuje kakav je odnos izabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine prema građanima BiH čiji su životi i imovina dovedeni u pitanje i on je zbog svojih hirova i politike, koja je potpuno nastrana, doveo je u pitanje imovinu i živote ljudi. To dovoljno govori sa kakvim političarima mi u Bosni i Hercegovini imamo posla.

Svoje mišljenje svakako neće promijeniti brzo, ali će do toga ipak doći, tvrdi.

Neće to ići tako brzo. Siguran sam poslije ove odluke Valentina Inzka da će ta krivulja biti rastuća u pogledu mržnje prema Bosni i Hercegovini i svemu što je bosansko a da će zatim početi to naglo da pada, i da će vrlo brzo svi koji se bave politikom u ime entiteta RS doživjeti neku političku katarzu i da će smoći snage da kažu: „Griješili smo, hajdemo definisati nove politike, da definišemo najmanji sadržalac sa ostalima u Bosni i Hercegovini“. Mi smo stvoreni kao individue, kao pojedinci, ali smo upućeni jedni na druge. Upućeni smo da zajednički gradimo društvo, da zajednički nadmećemo u dobro a ne da jedni drugim činimo zlo kao što to nažalost već dugi niz godina pojedini politički faktori iz manjeg bh. entiteta rade.

Kao što je jasno prikazal Hayatova ekipa Vijesti u 7 zaradu koju će Dodik ostvariti svojim neradom, otvara se logično pitanje da li se može ukinuti isplata onima koji ne ispunjavaju obaveze za koje su plaćeni.

Mehmedović smatra da postoji više varijanti po kojim bi se moglo riješiti takvo stanje, ali generalno da se radi o jednom političkom bezobrazluku.

Moramo razlikovati pravno i političko pitanje. Ovo je jedan politički bezobrazluk da ne radite ništa, ne dolazite, i potražujete svoje plaće koje niste zaradili. Još je gora situacija, nekima možda bolje dati plate a da ne dolaze na posao jer oni zapravo rade protiv interesa i građana i države Bosne i Hercegovine. Kada je u pitanju pravno pitanje, onda možemo govoriti o obligatornom odnosu između poslodavca i zaposlenika. Ako su profesionalni zastupnici i ministri, postoji zakoni koji tretiraju tu oblast, to je Zakon o obligacionim odnosima, Zkon o radu i naravno postoji i Krivični zakon BiH koji kaže da ukoliko dođe do zloupotrebe položaja i ovlaštenja može biti krivično sankcionisan i odgovoran. Prema tome, pozivam sve one koji su odgovorni i koji žele i vole ovu zemlju, doživljavaju je kao svojom da rade svoj posao savjesno i da iskoriste sve mehanizme pravne, zaštite interesa Bosne i Hercegovine i protiv onih koji ne rade svoj posao i zloupotrebljavaju političke pozicije. U toj varijanti trebat će sigurno konsultovati i Centralnu izbornu komisiju jer ne možete oduzeti mandat ali to podrazumijeva da onaj ko je dao svečanu izjavu da je javno saopćio da će braniti i štititi interes države BiH, Ustav i zakone BiH i naravno štititi sve interese naroda i narodnosti koji žive u Bosni i Hercegovini. Ja očekujem da se zapravo zaoštri pitanje odgovornosti spram onih koji ne rade svoj posao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...