Ekonomija
SKUPLJE GORIVO U SUSJEDSTVU: Evo novih cijena od ponoći
Prije 8 min0
Tekst prenosimo sa stranice Gastro.24sata.hr.
Gastro
31. Jul. 2021 31. Jul. 2021
0
Piše: Marijana Zlomislić
Tex-mex jela su svima nama među prvim jelima internacionalnog karaktera kojih se sjećamo i oduvijek su bili sinonim za comfort food. S ovom sam se kuhinjom upoznala još krajem 1990-ih kroz tortilje, odnosno neodoljive nachos s mljevenim mesom.
Upravo taj recept možeš pronaći i u nastavku. Ova varijanta meksičkog snacka je moćna, pikantna i teško joj je odoljeti, osobito kad idu u paketu s tri osvježavajuća dodatka - salsom od rajčica i jalapeño papričica, salsom od avokada te umakom od jogurta.
Ova količina dostatna je za šest do osam serviranja.
Nadjev od mesa:
20 ml ulja
1 glavica luka
1 crvena paprika
500 g mljevene junetine
1 konzerva Podravka Baked beans u umaku od rajčice
10 g meksičke mješavine začina
50 ml pasirane rajčice
3 grančice svježeg origana ili 1 žličica sušenog Sol Papar
1/2 žličice kajenskog papra
300 g običnog tortilla čipsa bez začina
150 g cheddar sira u bloku
Salsa od rajčica i jalapeño papričica:
100 g cherry rajčica
1 jalapeño papričica
sok 1/2 limete
2 prstohvata soli
1/2 glavice ljubičastog luka
Umak od jogurta:
300 g grčkog jogurta
2 prstohvata soli
par grančica svježeg peršina
3 režnja češnjaka
žličica soka limete
Salsa od avokada:
1 zreli avokado
sok 1/2 limete ili po ukusu
malo soli
Priprema:
Glavicu luka nasjeckaj i pirjaj na ulju dok ne omekša. Dodaj rajčicu izrezanu na kockice, meso, konzervu graha u umaku od rajčice, pasiranu rajčicu i začine. Pirjaj 45 min na laganoj vatri dok se umak ne izreducira. Dodaj soli i papra po ukusu.
Naribaj cheddar sir. U pleh posloži jedan sloj tortilla čipsa, dodaj pola smjese s mesom i polovicu naribanog sira pa ponovi postupak. Peci otprilike 30 min na 200 stupnjeva. Za salsu od rajčica, rajčice, luk i papričicu sitno nasjeckaj.
Dodaj sol i sok limete pa promiješaj. Za umak od jogurta protisni češnjak u jogurt, dodaj sitno sjeckani peršin i ostale sastojke pa dobro promiješaj. Avokado izdubi, zgnječi vilicom, začini limetom i soli pa promiješaj.
Sva tri dodatka serviraj u zasebnim zdjelicama uz vruće nachose
Ekonomija
SKUPLJE GORIVO U SUSJEDSTVU: Evo novih cijena od ponoći
Prije 8 min0
Sport
ISPRATILI SMO IH SA TRI GOLA U MREŽI, PA SAD MOGU KUKATI KOLIKO GOD ŽELE: "Kada dođeš u Zenicu, jedva čekaš otići"
Prije 9 min0
Šareni svijet
IZ IZVJEŠTAJA ČUVARICE ZATVORA KOJA JE BILA U VEZI SA SILOVATELJEM: "Pronašli bi neko tiho mjesto..."
Prije 10 min0
Zdravlje
SVE VIŠE DJECE SA SRČANIM MANAMA: Rano otkrivanje spašava živote
Prije 13 min0
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAPRAVITE JABUKE U ŠLAFRUKU: Poslužite vruće posipano s malo šećera u prahu, a fine su i hladne
16. Nov. 20250
Gastro
OVO ĆE BITI NAJSOČNIJI KOLAČ KOJI STE PROBALI POSLJEDNJIH DANA: Ali, trebate ga prvo napraviti i to bez brašna
15. Nov. 20250
Gastro
OVAJ KOLAČ JE NACIONALNI PONOS KANADE: Bez pečenja gotov u 20 minuta
Prije 5h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.