PIKANTNO I MOĆNO: Isprobajte nachose s mljevenim mesom

Tekst prenosimo sa stranice Gastro.24sata.hr.

  • Gastro

  • 31. Jul. 2021  31. Jul. 2021

  • 0

Piše: Marijana Zlomislić

Tex-mex jela su svima nama među prvim jelima internacionalnog karaktera kojih se sjećamo i oduvijek su bili sinonim za comfort food. S ovom sam se kuhinjom upoznala još krajem 1990-ih kroz tortilje, odnosno neodoljive nachos s mljevenim mesom.

Upravo taj recept možeš pronaći i u nastavku. Ova varijanta meksičkog snacka je moćna, pikantna i teško joj je odoljeti, osobito kad idu u paketu s tri osvježavajuća dodatka - salsom od rajčica i jalapeño papričica, salsom od avokada te umakom od jogurta. 

Ova količina dostatna je za šest do osam serviranja. 

Nadjev od mesa:

20 ml ulja

1 glavica luka

1 crvena paprika

500 g mljevene junetine

1 konzerva Podravka Baked beans u umaku od rajčice

10 g meksičke mješavine začina

50 ml pasirane rajčice

3 grančice svježeg origana ili 1 žličica sušenog Sol Papar

1/2 žličice kajenskog papra

300 g običnog tortilla čipsa bez začina

150 g cheddar sira u bloku

Salsa od rajčica i jalapeño papričica:

100 g cherry rajčica

1 jalapeño papričica

sok 1/2 limete

2 prstohvata soli

1/2 glavice ljubičastog luka

Umak od jogurta:

300 g grčkog jogurta

2 prstohvata soli

par grančica svježeg peršina

3 režnja češnjaka

žličica soka limete

Salsa od avokada:

1 zreli avokado

sok 1/2 limete ili po ukusu

malo soli

Priprema:

Glavicu luka nasjeckaj i pirjaj na ulju dok ne omekša. Dodaj rajčicu izrezanu na kockice, meso, konzervu graha u umaku od rajčice, pasiranu rajčicu i začine. Pirjaj 45 min na laganoj vatri dok se umak ne izreducira. Dodaj soli i papra po ukusu.

Naribaj cheddar sir. U pleh posloži jedan sloj tortilla čipsa, dodaj pola smjese s mesom i polovicu naribanog sira pa ponovi postupak. Peci otprilike 30 min na 200 stupnjeva. Za salsu od rajčica, rajčice, luk i papričicu sitno nasjeckaj.

Dodaj sol i sok limete pa promiješaj. Za umak od jogurta protisni češnjak u jogurt, dodaj sitno sjeckani peršin i ostale sastojke pa dobro promiješaj. Avokado izdubi, zgnječi vilicom, začini limetom i soli pa promiješaj. 

Sva tri dodatka serviraj u zasebnim zdjelicama uz vruće nachose

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...