NAJAVLJENO KAO STRATEŠKO PREDUZEĆE, A DANAS...: Ova bh. kompanija je pred slomom

Da li će fabrika "Mofas" u stečaj ili likvidaciju, odlučit će vlasnici. A oni su Otte Dirk – 24 posto udjela, Šefik Tucaković iz Tešnja – 25 posto, firma "Paul Berhardt" – dva posto i nekadašnji "Famos", odnosno Vlada RS – 49 posto.

  • Ekonomija

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 0

Radnici fabrike "Mofas", koja je nastala dijelom od nekadašnjeg "Famosa" iz Hrasnice, protestovali su danas u krugu preduzeća. Upozorili su kako i ovom proizvodnom gigantu prijeti gašenje. Među njima su i oni koji rade više od 15 godina. Poručili su da se neće predati tako lako.

Da li će fabrika "Mofas" u stečaj ili likvidaciju, odlučit će vlasnici. A oni su Otte Dirk – 24 posto udjela, Šefik Tucaković iz Tešnja – 25 posto, firma "Paul Berhardt" – dva posto i nekadašnji "Famos", odnosno Vlada RS – 49 posto, piše N1.

Vlada RS najavila ga kao strateško preduzeće

Iako je Vlada RS, kada je 2015. godine formirano, naglasila kako se radi o strateškom preduzeću, dugovanja prema radnicima su se nizala iz godine u godinu. Godinama im se nisu uplaćivali doprinosi, a posljednjih pet-šest mjeseci ni plate. Onima koji su radili i u "Famosu", duguje se više od 28 plata. Kazali su im da je nastupila zastara iako je dug objavljen u "Službenom glasniku".

Radnici su kazali kako su se okupili da ukažu na ovaj problem i upozore javnost da bi se još jedan nekadašnji gigant mogao ugasiti.

Kupci zadovoljni, vlasnik nije

Ono što je indikativno u ovom slučaju, kažu radnici, jeste da je sam vlasnik bio nezadovoljan proizvodima koji su mu slati u Njemačku, ali da su kupci bili zadovoljni onim što se napravi u ovoj fabrici.

Samo preduzeće ima mašine koje su nakon završenog rata preseljene iz nekadašnjeg "Famosa" u Hrasnici. Iz sindikata ovog preduzeća kažu da su samo svojim naporima uspjeli održavati ove mašine i koliko-toliko ispuniti rokove za isporuku naručenih proizvoda.

Milivoje Gutalj, direktor preduzeća, nije htio stati pred kameru N1 televizije, ali je u razgovoru s reporterom N1 kazao kako je na vlasnicima da li će preduzeće ići u stečaj ili brzu likvidaciju. Ako se to dogodi, više od 90 radnika s više od 15 godina radnog iskustva moglo bi ostati bez posla i završiti na birou.

Poslali smo upit i Vladi RS.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...