RADOVAN VIŠKOVIĆ BIJESAN: "Neće nama nikakav Christian Schmidt kreirati sudbinu, imamo mi dovoljno političke mudrosti"

On smatra da to nije tačno i da "ako se želi dobro svim narodima, treba zajedno sjesti za sto i dogovoriti se o budućnosti i sudbini BiH".

  • Mini market

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 4

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković komentarisao je danas na Sokocu dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta kazavši kako ne razumije Bošnjake u "federalnom Sarajevu" u vezi sa, kako kaže, nelegalnim imenovanjem novog visokog predstavnika te ističe kako je o tome govorio i u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

- Ovo nije nikakva pobjeda nijednog naroda u BiH, jer ako imate visokog predstavnika u BiH, onda imate protektorat, a to znači da nemate suverenitet - rekao je Višković novinarima na Sokocu.

Ističe da činjenica da u 21. stoljeću imamo "protektora", da imamo nekoga ko može da donosi zakone mimo domaćih institucija, upućuje na pitanje da li su ovoj zemlji potrebni izbori ili su konstitutivni narodi Srbi, Hrvati i Bošnjaci, kako kaže, nesposobni da kroje svoju sudbinu.

On smatra da to nije tačno i da "ako se želi dobro svim narodima, treba zajedno sjesti za sto i dogovoriti se o budućnosti i sudbini BiH".

- Neće nama nikakav Christian Schmidt, bez obzira na to što dolazi iz velike Njemačke, bolje kreirati sudbinu nego mi koji ovdje živimo, jer smo dovoljno i pametni, i obrazovani, i školovani, a na kraju imamo dovoljno i političke mudrosti - rekao je premijer Republike Srpske i dodao da se "grdno varaju svi oni u BiH koji izlaz iz problema traže u tuđim rješenjima".

Rekao je da na najavljenom sastanku sa predsjednikom Srbije očekuje upravo ono što je Aleksandar Vučić i poručio – "da Srbija i Republika Srpska nastavljaju da rade na zajedničkim projektima, kao i da treba jačati poziciju Republike Srpske".

On je naglasio da su svi koji obavljaju određene političke pozicije u Republici Srpskoj, spremni žrtvovati i lični komoditet za opstanak Republike Srpske i srpskog naroda i tako će i raditi, piše "Oslobođenje".

- Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda i to mora biti jasno svima - kazao je Radovan Višković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...