ADIL OSMANOVIĆ IMA REZERVNI PLAN: "Ako zakažu državne institucije, onda ima..."

Pokazala je praksa da su i bonske ovlasti uvedene zato što se političari u Bosni i Hercegovini nisu ponašali u skladu s Ustavom, odnosno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

  • Politika

  • 02. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 0

Adil Osmanović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, na pitanje novinara šta očekuje da će uraditi novi visoki predstavnik Christian Schmidt, odgovorio je "da od njega očekuje da mu vladavina prava bude na prvom mjestu", prenosi Hayat.

"Pokazala je praksa da su i bonske ovlasti uvedene zato što političari u Bosni i Hercegovini se nisu ponašali u skladu sa Ustavom, odnosno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Da je 2004. godine poštovan Dejtonski sporazum, nikada ne bi bile uvedene bonske ovlasti. Ono što očekujem od visokog predstavnika Schmidta to je da nastavi prinicipijelno ponašanje prema svim visokim dužnosnicima u BiH iz oba entiteta, iz svih kantona, a to je da se insistira na uspostavljanju vladavine prava. Svi oni koji nisu spremni da se bore za vladavinu prava u BiH naravno da bi morali biti sankcionisani pa makar to bile i bonske ovlasti. Visoki predstavnik, gospodin Schmidt, dolazi iz jedne od najjačih zemalja iz EU, gdje je vladavina prava na prvom mjestu, demokratski procesi su tamo prepoznatljivi, i očekujem da na takav način učini sve napore da i BiH kreće u tom pravcu", kazao je Osmanović.

Govorio je i o političarima iz RS-a i njihovom negiranju svega što je bosansko, s posebnim osvrtom na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

"Ponašanje Milorada Dodika u posljednjih nekoliko godina, i drugih političara iz entiteta RS, je stvar zato što imamo slabe institucije BiH, prije svega Tužilaštvo BiH. Kada bismo imali Tužilaštvo na nivou zadatka, sigurno nisu trebale ni izmjene i dopune Krivičnog zakona u BiH koje je puvukao Inzko. Ukoliko ne budu na visini zadatka državne institucije, očekuju se potezi OHR-a, a OHR u tom pravcu treba da radi na jačanju državnih institucija, prije svega onih koje se zalažu za vladavinu prava", istakao je Osmanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...