GREEN TEAM O SLUČAJU ODLAGANJA NUKLEARNOG OTPADA UZ GRANICU BiH: "Građane najmanje zanima prebacivanje odgovornosti, već zalaganje svih institucija"

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

  • Društvo

  • 02. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 0

Predsjednik Green Teama Mario Crnković rekao je Srni da je apsurd da se se samo dvije rečenice iz Program rada ove agencije dotiču slučaja “Trgovska gora”.

Crnković je naveo da je iz Revizije učinka aktivnosti institucija BiH na obezbjeđenju radijacione i nuklearne sigurnosti, koju je sačinio Ured za reviziju institucija BiH, zaključeno da nadležne institucije nisu na efikasan način provodile svoje aktivnosti.

"Istini za volju, bilo je pozitivnih iskoraka, prije svega, od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, ali nalaz sa kraja 2020. godine poziva na potrebu ozbiljnog i sistematskog pristupa", rekao je Crnković.

On ističe da ne umanjuje doprinos koji Regulatorna agencija za radiološku i nuklearnu sigurnost BiH daje radu ekspertskog tima, već da skreće pažnju na apsurd da se samo dvije rečenice iz Programa rada dotiču slučaja “Trgovska gora”.

Crnković navodi da je u Planu rada navedeno da će ova agencija 2022. godine nastaviti bilateralnu saradnju sa regulatornim tijelom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Hrvatske sa posebnim fokusom na Trgovsku goru.

On dodaje da se u drugoj rečenici kaže da će Regulatorna agencija “nastaviti da daje doprinos kroz rad u ekspertskoj i pravnoj radnoj grupi u saradnji sa ostalim relevanatnim institucijama u BiH po pitanju zaštite životne okoline od negativnog prekograničnog uticaja”.

"To ne može biti dovoljno što se tiče planiranja u kontekstu ovog slučaja kada posmatramo 2022. godinu. Osim toga, nismo primjetili plan konkretnih aktivnosti u vezi sa slučajem `Trgovska gora`, a s tim ne primjećujemo ni planiranje finansijskih sredstva da bi se poseban fokus stavio na ovaj slučaj", rekao je Crnković.

On smatra da je posljednje što građani žele vidjeti prebacivanje odgovornosti, bez obzira što je to u neku ruku praksa u BiH.

"Apelujemo da sve institucije daju svoj maksimum, jer ukoliko se u startu kroz programe rada i planirane aktivnosti ne definišu stvari koje mogu, odnosno moraju biti urađene, pa i ako se ne planiraju sredstva potrebna za njihovi izvršenje – čemu onda da se nadamo", upitao je Crnković.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklarne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...