MI ZABORAVILI, HRVATI NISU: Namjeravaju skladištiti radioaktivni otpad na granici sa Bosnom i Hercegovinom

Vrijeme brzo prolazi, a naši se spremaju tek da pišu pravne strategije.

  • Društvo

  • 27. Mar. 2022  27. Mar. 2022

  • 3

Ako ste zaboravili na Trgovsku goru, Hrvati nisu. I namjeravaju zaista da skladište radioaktivni otpad na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Taj trenutak je čini se sve bliže. Vrijeme brzo prolazi, a naši se spremaju tek da pišu pravne strategije, piše televizija N1.

Osamdeset i koji nanosivert, mjeri se pored rijeke Une. Prirodna je to radioaktivnost, jer je sve do 200 mjernih jedinica prihvatljivo, objašnjavaju nam stručnjaci.

Sve se dešava sa bh. strane rijeke, svega 900 metera od lokacije Trgovska gora, na kojoj Hrvatska namjerava da skladišti svoj otpad iz Krškog.

Šta su pravni i ekspertski tim BIH uradili da to spriječe?

“Mi nismo do sada koristili nuklearne izvore, malo možda u medicini, nismo dobijali struju iz nuklearnih izvora, nismo imali neki benefit, ne želimo da nam drugi na granicu dođu da nas ugroze.” kaže Emir Dizdarević iz Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BIH.

Deset članova ekspertskog tima sa nečelnikom Drljačom posjetilo je i obišlo lokaciju, spremili su šta treba odraditi iz nultog monitoringa, kojih je to 1.200 uzoraka…

N1: Znači da se prihvatila ta lokacija, da se niko više ne bori da će to biti odlagalište?

“MI ne možemo reći ni da prihvatamo ni da ne prihvatamo. MI smo rekli ne prihvatamo, a oni su raspisali javne nabavke. Oni su uveli firme koje rade to. Sad je li trebamo i mi odraditi taj dio posla ili ne trebamo, to će biti odluka. U ovom momentu meni se čini da je odluka da i mi sa naše strane odradimo. Svakako će biti odluka naših finansijera, a to je institucionalni budžet BiH, RS-a i FBiH sa po trećinu.” kaže nam.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...