BODO WEBER, OTVORENO: "Dodik baš i ne uživa podršku Vučića da ide u potpunu konfrontaciju s Uredom visokog predstavnika, Schmidt, htio ili ne, morat će ući u sukob..."

"Christian Schmidt će, nakon 15 godina neutralizovanog Ureda visokog predstavnika u BiH, oživljavati rad te institucije i dati novi zamah međunarodnoj politici prema BiH, a koja je duže vrijeme bez političke strategije", kazao je za O kanal Bodo Weber, politički analitičar iz Berlina.

  • Politika

  • 03. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 2

Kada je u pitanju krizna situacija, odnosno blokada državnih institucija od političara i RS-a, Weber smatra da će Christian Schmidt, htio ili ne, morati ući u sukob i ići ka ponovnom uspostavljanju autoriteta Ureda visokog predstavnika.

- Dodik baš i ne uživa podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ide u potpunu konfrontaciju s Uredom visokog predstavnika. Tako da predviđam da će se kriza i blokada s vremenom tiho riješiti, ali je malo prerano govoriti o raspletu. A svakako će ga biti. Nažalost, činjenica je da je opozicija u RS-u dopustila da bude izigrana od vladajuće koalicije - ocijenio je. 

Naglašava da je Inzko jednostrano i ličnom motivacijom donio odluku o uvođenju Zakona o zabrani negiranja genocida, bez podrške Vijeća za provedbu mira (PIC). 

- Nije to dio šire politike. A s obzirom na to u kakvom je stanju međunarodna politika i šta se desilo s Uredom visokog predstavnika, ne čini se logičnim da visoki predstavnik u posljednjim danima svog mandata povuče takav potez. A da bi se taj potez suštinski implementirao, treba prvo rekonstruisati autoritet Ureda visokog predstavnika. To je nešto što tek predstoji pred novim visokim predstavnikom. Čak i ako je podržao takvu ideju, sigurno nije bio sretan. To je bio moralni čin Inzka pred odlazak sa svoje funkcije - objašnjava Weber.

Pogledajte cijeli razgovor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...