DODIK BIJESAN: "Pomalo boli kada firme iz Srbije otvaraju predstavništva u Sarajevu"

Dodik je podsjetio da je Srbija najveći partner Republike Srpske u ekonomiji, da se 98 odsto robe prodaje u Republici Srpskoj uprkos tome što su mnoge firme iz Srbije formirale svoja sjedišta u Sarajevu, jer u FBiH niko neće da kupuje proizvode iz Srbije.

  • Ekonomija

  • 04. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 2

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je nezadovoljstvo što firme iz Srbije otvaraju predstavništva i sjedišta u Federacija BiH, a ne u Republici Srpskoj, te istaknuo da je Republika Srpska veoma zainteresovana da se priključi inicijativi "Otvoreni Balkan". 

Dodik je podsjetio da je Srbija najveći partner Republike Srpske u ekonomiji, da se 98 odsto robe prodaje u Republici Srpskoj uprkos tome što su mnoge firme iz Srbije formirale svoja sjedišta u Sarajevu, jer u FBiH niko neće da kupuje proizvode iz Srbije.

- To ističem zato što je nama važno, jer sjedište firme determiniše plaćanje poreza. Na neki čudan način firme iz Srbije poboljšavaju finansijsku situaciju u FBiH, a nas degradiraju u tome. Ali, to opet nama ne smeta da kupujemo robu iz Srbije - izjavio je Dodik za Prvu TV.

S druge strane, dodao je, nema šanse da neka firma iz Hrvatske da svoja prava za zastupanje ili da formira sjedište u Sarajevu, a da to nije prostor gdje žive Hrvati.

On je naglasio da svako ima pravo da svoju ekonomiju usmjerava kako misli da treba, ali da govori da su Srbi u Republici Srpskoj najveći kupci robe iz Srbije i da nikada nisu rekli da će da bojkotuju tu robu koja dolazi iz Sarajeva.

- Ali, pomalo nas boli, jer 98 odsto roba koje firme iz Srbije izvoze u Sarajevo, prodaju u Republici Srpskoj - dodao je Dodik.

On je ponovio da je pozicija Republike Srpske da se uključi u "Mini Schengen", odnosno inicijativu "Otvoreni Balkan", u kojoj su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, da je na toj tački insistirao i na Predsjedništvu i da su donijeli odluku da se uđe u taj proces.

- Ali, to opstruišu Bošnjaci i dijelom Hrvati. Tako da mi propuštamo prilike da se uključimo u sve to - rekao je Dodik i dodao da BiH neće moći da koristi sve te praktične prednosti koje se već vide.

Dodik je rekao da je "Mini Schengen" odlična ideja i da misli da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to veoma dobro koncipirao i razvio, kao i da je veoma važno da se očuva taj koncept i da se i Republika Srpska tome pridruži. "Naravno da je spoljna ekonomska politika u nadležnosti BiH, ali ćemo pokušati da nađemo neki način", rekao je Dodik, piše Srna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...