ŠEMSUDIN DEDIĆ O "MINI SCHENGENU": "Staša Košarac se bavi..."

Potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić kazao je da ova izjava ne predstavlja zvanični stav Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 04. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 0

Šemsudin Dedić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDA, reagovao je na izjavu ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Staše Košarca koji je kazao da se Bosna i Hercegovina treba pridružiti inicijativi "mini Schengen" ili "Otvoreni Balkan" koju su potpisale tri države Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Dedić je kazao da ova izjava ne predstavlja zvanični stav Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina na samitu u Sofiji potpisala Sporazum o zajedničkom tržištu u kojem učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana.

Ovaj Sporazum je pod pokroviteljstvom Evropske unije i iniciran je u okviru Berlinskog procesa, kao regionalne platforme koja se realizira u saradnji sa njemačkom vladom. Treća važna značajka je što ovaj sporazum obuhvata mnogo veći stepen saradnje nego “Otvoreni Balkan”.

"Uzimajući sve navedeno u obzir, postavlja se pitanje - zašto bismo išli u sporazum sa samo tri države, kada smo već potpisali sa svih šest. I zašto bismo išli u nešto što nije pod supervizijom EU. Bojim se da za razliku od sporazuma potpisanog u Sofiji, tzv. mini Schengen uopće nije ekonomska već politička priča, a Bosni i Hercegovini u ovom kontekstu treba ekonomska saradnja, a ne politička priča pod supervizijom Srbije", ističe Dedić, navodi se u saopćenju.

Ističe kako se Košarac bavi "pričanjem praznih priča" za koje nema podrške ni u BiH ni u regionu.

"Umjesto što se bavi pričanjem praznih priča, odnosno zagovaranjem inicijative za koju nema podrške ni u BiH ni u regionu, ministru Košarcu je bolje da počne dolaziti na posao i počne provoditi svoje obaveze kada je u pitanju realizacija Sporazuma o zajedničkom tržištu iz Sofije", zaključio je SDA Šemsudin Dedić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...