RADI SE PUNOM PAROM: U Tužilaštvu BiH formirana 22 predmeta u vezi s negiranjem genocida

Zakonske odredbe stupile su na snagu 28. jula. Za one koji budu kršili Zakon, predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

  • Društvo

  • 05. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 2

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je 22 predmeta po prijavama za krivična djela negiranje genocida, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za N1.

Tužilaštvo BiH je, nakon što su na snagu stupile zakonske odredbe Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, koje je nametnuo tadašnji visoki predstavnika Valentin Inzko, najavilo da će postupati po zakonu i prijavama.

Zakonske odredbe stupile su na snagu 28. jula.  Za one koji budu kršili Zakon, predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Prvu prijavu podnio je Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Srebrenice, protiv novinara RTRS-a.

Podsjetimo, ove zakonske odredbe izazvale su burne reakcije, a političari iz Republike Srpske su nakon toga odbili da učestvuju u radu institucija BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...