JOE BIDEN PRELOMIO: Američki predsjednik potpisao nove sankcije Bjelorusiji, Lukašenko u velikim problemima...

Lukašenko je poručio da je spreman pregovarati sa Zapadom umjesto rata sankcijama.

  • Svijet

  • 10. Avg. 2021  10. Avg. 2021

  • 2

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u ponedjeljak odluku kojom se uvode nove sankcije protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, jačajući pritisak na bjelorusku vladu u koordinaciji s Velikom Britanijom i Kanadom.

Na godišnjicu predsjedničkih izbora u Bjelorusiji za koje se tvrdi da ih je Lukašenko namjestio, SAD će, također, uvesti do sada najveći krug sankcija protiv bjeloruskih državljana i entiteta, ciljajući lokalnu ekonomiju i Bjeloruski olimpijski odbor, rekao je dužnosnik Bijele kuće, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Američko ministarstvo finansija stavit će na crnu listu kompaniju "Belaruskali OAO", jedno od najvećih državnih preduzeća u zemlji i jednog od najvećih svjetskih proizvođača kalija, koji se koristi u gnojivima i glavni je bjeloruski izvor prihoda.

Bjeloruski olimpijski odbor također će, kako je rekao dužnosnik, biti obuhvaćen sankcijama zbog optužbi da je sudjelovao u pranju novca, izbjegavanju sankcija i zaobilaženju zabrana izdavanja viza.

Novi krug sankcija dolazi nakon što se bjeloruska atletičarka Kristina Timanovska tokom Olimpijskih igara u Tokiju odbila ukrcati na let kući protiv svoje volje i zatražila izbjeglički status u Poljskoj.

Jačanje pritiska na Lukašenka

Zapadne vlade žele pojačati pritisak na Lukašenka, koji se optužuje da je namjestio predsjedničke izbore u augustu 2020. te da primjenjuje silu protiv opozicije kako bi produžio svoju 27-godišnju vladavinu.

Lukašenko tvrdi da su izbori bili pošteni.

Deseci hiljada ljudi izašli su na ulice nakon izbora, na šta su vlasti uzvratile brojnim hapšenjima svojih protivnika.

Mnogi od njih bili su prisiljeni otići u egzil u inostranstvo.

Velika Britanija također je u ponedjeljak najavila nove sankcije protiv Lukašenka, koje ciljaju izvoz naftnih proizvoda i kalija.

Lukašenko je poručio da je spreman pregovarati sa Zapadom umjesto rata sankcijama.

Nove sankcije uvela je i Kanada zbog sistemskog kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...